Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po zrážkach s motorovými vozidlami zahynuli tri medvede: Oplotenie nie je komplexným riešením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Po zrážkach s motorovými vozidlami zahynuli vo štvrtok (26. 10.) v rôznych častiach Slovenska tri medvede. Podľa odboru komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR dohľadával zrazeného medveďa pri obci Hybe Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR, v ďalších dvoch prípadoch medvede zahynuli pri zrážke.

Hlásenie o zranenom medveďovi po pravdepodobnej kolízii na diaľnici D1 v katastri obce Hybe preveril Zásahový tím ŠOP SR Sever v súčinnosti s diaľničnou políciou a miestnymi poľovníkmi. "Počas obhliadky zistili, že zranený medveď sa utiahol do hustého porastu v blízkej doline. Na miesto privolali poľovne upotrebiteľného psa a s jeho pomocou jedinca približne po hodine dohľadávania eliminovali. Išlo o medvedieho samca približne v ôsmom roku života s váhou 120 kilogramov (kg). Odovzdali ho Výskumnej stanici Správy Tatranského národného parku," informovala ŠOP.

archívne video

Medveď vbehol priamo do cesty autám (Zdroj: Tip čitateľa)

Pri obci Mošovce v okrese Turčianske Teplice zahynul po nehode samec s váhou približne 120 kg a pri Podkriváni v okrese Detva zahynul v dôsledku dopravnej nehody trojročný 70-kilogramový samec, doplnila ŠOP. 

Iba sedem ekoduktov

"V posledných rokoch zaznamenávame výrazný nárast dopravnej mortality voľne žijúcich živočíchov. Aj tieto prípady sú dôkazom toho, že máme alarmujúco nízky počet tzv. zelených mostov (ekoduktov). Slovensko má v rámci celého územia vybudovaných iba sedem takýchto priechodov, pričom diaľničné oplotenie nie je komplexným riešením," podotkla ŠOP.

Upozornila, že zvyšujúca sa frekvencia dopravy komplikuje migráciu živočíchov. "Mnohé prirodzené trasy medveďov a ostatných zvierat prerušila necitlivá výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. Diaľničné ploty síce zabraňujú prechodu menších zvierat, medveď však pri ceste za potravou dokáže takúto prekážku prekonať. Hrozí tak nielen usmrtenie voľne žijúcich živočíchov, ale aj zranenie samotných vodičov na rýchlostných komunikáciách," dodala ŠOP.

Viac o téme: AutáZrážkaMedvede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu