Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Roman Mikulec namieta spôsob, akým Matúš Šutaj Eštok odvolal Štefana Hamrana z funkcie

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Exminister vnútra a poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizuje spôsob, akým nový minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Upozornil, že Hamran mal o tri dni odísť z polície dobrovoľne. Namieta aj to, že šéf rezortu sa s Hamranom v súvislosti s odvolaním ani osobne nestretol.

archívne video

Policajný prezident informoval o streľbe v Dúbravke (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nový minister vnútra si nenašiel čas, ani minútu, ani sekundu, aby si zavolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby mu do očí dokázal povedať, aké sú dôvody na jeho odvolanie. Odvolal ho tri dni predtým, ako by Štefan Hamran odišiel zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru sám a dobrovoľne," skonštatoval Mikulec, ktorý hovorí o prejave primitivizmu a pomstychtivosti. Bývalý minister vyzdvihol dlhoročnú službu Hamrana v polícii, aj zvýšenie dôveryhodnosti polície počas jeho pôsobenia.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (2)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okamžité odvolanie šéfa polície je podľa neho aj v rozpore s vyjadreniami Šutaja Eštoka o zámere zvýšiť bezpečnosť. Podľa Mikulca malo prísť tiež k zrušeniu pozícií policajných viceprezidentov. Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizoval aj odvolanie splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého, ako aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity Jána Hera hneď na prvom rokovaní vlády a bez náhrady. Pýta sa, aký je to signál pre národnostné menšiny, keď vláda radšej nemá žiadnych splnomocnencov, ako by mala doterajších.

Viac o téme: Štefan HamranRoman MikulecMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu