Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Prvá schôdza odštartovala Matovičovým útokom: Červené tangáče a mužské návštevy!

Poslanci musia vytvoriť kluby aj zvoliť predsedu a podpredsedov parlamentu. Zobraziť galériu (12)
Poslanci musia vytvoriť kluby aj zvoliť predsedu a podpredsedov parlamentu. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Deň D je tu. Novozvolení zástupcovia ľudu usadnú do pléna Národnej rady SR, kde zložia svoj sľub, ktorý je spätý s ich mandátom. Už štandardný povolebný proces v sebe obsiahne aj zvolenie šéfa parlamentu, podpredsedov parlamentu aj šéfov klubov a výborov. Poslancov teda čaká hustý prvý deň v práci, pričom ešte do poslednej chvíle nebolo jasné, kto niektoré posty obsadí.

VIDEO Noví poslanci parlamentu skladajú svoje sľuby:

Noví poslanci zložili v pléne Národnej rady SR svoj sľub (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


  • parlament v stredu rokuje na ustanovujúcej schôdzi, ktorá je úplne prvou po parlamentných voľbách
  • na predsednícku stoličku parlamentu zasadne šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorého zvolili 131 hlasmi, podpredsedovia NR SR budú Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD), Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)
  • predsedami klubov sú: SLOVENSKO (predtým OĽaNO a priatelia) - Michal Šipoš, Progresívne Slovensko - Martin Dubéci, SaS - Branislav Gröhling, Smer-SD - Ján Richter, KDH - Martina Holečková, pri klube Hlas-SD je to Róbert Puci a pri SNS Andrej Danko

Aktualizované 14:27 - za predsedu Národnej rady SR bol zvolený Peter Pellegrini

Poslanci zvolili do funkcie predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho z Hlasu-SD. Hlasovalo 148 poslancov. Za bolo 131 poslancov, proti bolo 11 poslancov.

AKTUÁLNE Prvá schôdza odštartovala
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:56

Poslanci v tejto chvíli hlasujú o budúcom predsedovi NR SR.

Aktualizované 13:33 - Matovičov emotívny výstup

Ešte pred voľbou predsedu parlamentu sa do rozpravy nečakane prihlásil šéf OĽaNO a priatelia Igor Matovič, ktorý spoza rečníckeho pultu otvorene kritizuje Petra Pellegriniho z Hlasu-SD za sľuby o dôchodkoch. "Nemám rád chlapov, ktorí si obliekajú červené tangáče, ktorí si pozývajú do svojho bytu pánske návštevy. Nemám, nemám, nemám ... Nemám voči vám úctu, lebo ste sa takto zachovali voči mojej žene v predvolebnej kampani. Podviedli ste dôchodcov, ktorým ste sľubovali príplatky už tieto Vianoce," povedal Matovič a Pellegrinimu odkázal, aby "bol chlap".

Igor Matovič
Zobraziť galériu (12)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na dlhší výstup šéfa OĽaNO navyše zareagovalo toľko poslancov, že to časovo narušilo vymenovanie samotnej vlády, ktoré sa v Prezidentskom paláci logicky posunulo na neskôr.

Aktualizované 13:11

Poslanci po zložení sľubov a zložení prvých dvoch šéfov výborov pristupujú k voľbe šéfa parlamentu. Predsedníčkou výboru pre nezlučiteľnosť funkcií je Veronika Remišová. Predsedom mandátového a imunitného výboru Marián Saloň.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (12)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

AKTUÁLNE Prvá schôdza odštartovala
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:19

Všetci noví poslanci prítomní v sále zložili sľub a stali sa poslancami. Náhradníci za poslancov, ktorí sa vzdali mandátov, sú: Július Jakab, Rastislav Krátky, Marek Lackovič, Juraj Krúpa. Teraz zložia sľub.

Začiatok a kreovanie klubov a výborov

Ustanovujúca schôdza parlamentu sa koná v stredu (25. 10.). Poslanci na nej zložia sľub, čím sa ujmú mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu, utvoria si kluby a parlamentné výbory.

AKTUÁLNE Prvá schôdza odštartovala
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Klubu Smer bude predsedať exminister práce 

Za klub víťaznej strany Smer-SD bude predsedať Ján Richter, ktorý kedysi pôsobil na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ján Richter
Zobraziť galériu (12)
Ján Richter  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dubéci povedie PS

Predsedom poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) bude jeho zakladajúci člen Martin Dubéci. Na svojom zasadnutí to odhlasovali zvolení poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie. Za podpredsedníčku klubu zvolili členku predsedníctva PS Simonu Petrík. Informovali z komunikačného oddelenia PS.

AKTUÁLNE Prvá schôdza odštartovala
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Novozvolený predseda si uvedomuje, že viesť najsilnejší opozičný klub je najmä obrovská zodpovednosť. "Chceme vybudovať kvalitnú parlamentnú platformu, dohliadať na kroky predstaviteľov vlády, upozorňovať na prešľapy a navrhovať, ako veci robiť lepšie. Osobne budem čo najlepšie obhajovať hodnoty a ciele PS aj v kontakte s vedením NR SR a ostatnými poslaneckými klubmi. Zároveň sa chcem venovať aj zlepšeniu vnútorného fungovania parlamentu," uviedol.

Dubéci vyštudoval spoločenské vedy. Stál pri založení PS a posledné roky pracoval ako generálny manažér kultúrneho centra Tabačka v Košiciach. Regiónu sa chce venovať aj vo svojej poslaneckej práci. PS získalo v parlamentných voľbách 17,96 percenta hlasov, v NR SR bude mať 32 poslancov.

Matovičovci si už vyjasnili aj predsedu a podpredsedu klubu

Poslanecký klub OĽaNO a priatelia povedie v tomto volebnom období Michal Šipoš. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie na svojom utorkovom zasadnutí. Šipoš zároveň informoval, že podpredsedom klubu bude Július Jakab. Koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí získala v parlamentných voľbách 8,89 percenta hlasov, v NR SR bude mať 16 poslancov.

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (12)
Michal Šipoš  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Viac o téme: PoslanciSľubyNR SRParlamentUstanovujúca schôdza NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu