Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Colný úrad Michalovce odovzdal 62 kíl pašovaného jantáru puncovému úradu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MICHALOVCE - Colný úrad (CÚ) Michalovce odovzdal Puncovému úradu SR 62,5 kilogramu opracovaného a neopracovaného jantáru. Ten v máji 2022 zadržali colníci na hranici s Ukrajinou pri pokuse o nezákonný dovoz. Informovala o tom v stredu hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová.

Jantár objavili na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod v ukrajinskom linkovom autobuse. "Počas fyzickej kontroly interiéru autobusu boli v priestore určenom na uloženie rezervného kolesa nájdené biele vrecia zabalené v čiernom igelite. V nich sa nachádzalo 21 kilogramov jantáru opracovaného do podoby drobných šperkov a korálikov. Colná kontrola pokračovala ďalšími úkonmi a s využitím stacionárneho röntgenového skenovacieho systému bola v rezervnom kolese zistená prítomnosť ďalšieho jantáru, neopracovaných kameňov v množstve 41,5 kilogramu," uviedla hovorkyňa. Hodnota jantáru bola stanovená znaleckým posudkom na sumu 51.080 eur. Colný dlh vyčíslili na 9207 eur.

Archívne video

Colníci vo Vyšnom Nemeckom odhalili skrýšu pašerákov (Zdroj: Facebook/Finančná správa)

Nelegálny dovoz jantáru

Na územie SR bol jantár dovezený nelegálne z územia Ukrajiny bez dokladu o jeho nadobudnutí, čím boli porušené právne predpisy SR a EÚ. Vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy v prípade viedol trestné stíhanie pre zločin skrátenia dane a poistného. Okresný súd Michalovce rozhodol o zhabaní veci a jantár sa následne stal majetkom štátu. Podľa puncového zákona správu majetku štátu pri drahých kovoch, drahých kameňoch a výrobkoch z drahých kovov vykonáva puncový úrad.
 

Viac o téme: JantárSlovenskoUkrajinaFSKEXPašovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu