Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozhodnutie európskych socialistov je odkazom o izolácii vlády Fica v Európskej únii

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rozhodnutie pozastaviť členstvo strán Smer-SD a Hlas-SD v Strane európskych socialistov (PES) je jasným odkazom, že slovenská vláda Roberta Fica bude v Európskej únii izolovaná. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol europoslanec za európskych ľudovcov Peter Pollák.

archívne video

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Toto rozhodnutie výrazným spôsobom poškodí záujmy Slovenska. (...) Ak bude chcieť Robert Fico niečo vyrokovať pre Slovensko, bude to preňho výrazne ťažšie," skonštatoval Pollák. Ako načrtol, jednotlivé frakcie napríklad koordinujú svoj postup pred summitmi. Pozastavenie členstva môže podľa Polláka ovplyvniť aj prácu europoslancov za Smer. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová hodnotí pozastavenie členstva ako medzinárodnú hanbu, taktiež hovorí o izolácii Slovenska v EÚ.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pozastavenie členstva v predsedníctve európskych socialistov

Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok (12. 10.) pristúpilo k pozastaveniu členstva strán Smer-SD a Hlas-SD v nadväznosti na údajný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda Smeru Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a "radikálne pravicovou stranou".

archívne video

Hlas-SD bude pokračovať v rokovaniach o vláde len so Smerom a SNS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Strana Hlas-SD reagovala, že si nie je vedomá akéhokoľvek odklonu sa od sociálnodemokratických hodnôt. Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie. Podpredseda Smeru Juraj Blanár uviedol na sociálnej sieti, že členstvo strane pozastavili "pre vytváranie proslovenskej vlády".

Viac o téme: Európski socialistiRobert FicoSmer-SDPeter PollákHlas-SDIzolácia vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu