Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Okresný súd rozhodol o exprezidentovi Kiskovi: Vinný!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

POPRAD - Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad v stredu uznal za vinného zo zločinu pokračovacieho daňového podvodu vo forme organizátora. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelil obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15.000 eur a tiež zákaz vykonávať funkciu konateľa a štatutára obchodnej spoločnosti na obdobie šiestich rokov. Rozsudok nie je právoplatný.

Správu aktualizujeme

Archívne video: Exprezident Kiska priznáva, že nemá radosť z toho, že Fica a Kaliňáka NAKA obvinila

Exprezident Kiska priznáva, že nemá radosť z toho, že Fica a Kaliňáka NAKA obvinila (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

"Obžalovaný Andrej Kiska úmyselne zosnoval a riadil neoprávnené uplatnenie nároku na vrátenie DPH vo veľkom rozsahu s úmyslom zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech," uviedla v rozsudku sudkyňa. Eduardovi K. uložila trest odňatia slobody na dva roky s dvojročným podmienečným odkladom, peňažný trest 10.000 eur a zákaz činnosti na päť rokov a osem mesiacov.

Obžalovaní podľa sudkyne zahrnuli v rokoch 2013 a 2014 do účtovníctva firmy KTAG účtovné a daňové doklady, ktoré neboli predmetom podnikateľskej činnosti zapísanej v obchodnom registri. Sudkyňa uviedla, že obžalovaní ich zaviedli do účtovníctva s cieľom si z nich neoprávnene uplatniť právo na odpočítanie DPH z volebnej prezidentskej kampane a tiež nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH v úmysle zadovážiť neoprávnený prospech spoločnosti KTAG. "Konaním obžalovaného Andreja Kisku ako organizátora takto došlo k uplatneniu neoprávneného nároku na vrátenie nadmerného odpočtu v celkovej výške 155.184,4 eura, a to prostredníctvom obžalovanej osoby Eduarda K., ktorý v tom čase podával za spoločnosť KTAG daňové priznanie," uviedla sudkyňa.

AKTUÁLNE Okresný súd rozhodol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Na stredajšom súdnom pojednávaní odzneli záverečné reči prokuratúry i obhajoby a tiež posledné slová obžalovaných. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa nevinní. Exprezident vidí za kauzou pomstu expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Viac o téme: Andrej KiskaPrezidentDaňová kauza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu