Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SPP-distribúcia eviduje štyri prípady úniku plynu v súvislosti so zemetrasením

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PREŠOV - Doposiaľ štyri prípady úniku plynu zaevidovala spoločnosť SPP - distribúcia v súvislosti s pondelkovým (9. 10.) zemetrasením na východe Slovenska. Informoval o tom hovorca firmy Milan Vanga.

Zemetrasenie v Ďapalovciach (Zdroj: Archív P. M.)

Na poruchovú linku prijali šesť hlásení o podozrení na únik plynu, ktoré fyzicky preverili. "V Prešove išlo o tri výjazdy - na Magurskú, Prostějovskú a Majakovského ulicu, počas ktorých sa potvrdil únik iba v dvoch prípadoch. Podobný prípad bol v Hanušovciach nad Topľou, kde bol zistený únik plynu na regulátore tlaku plynu bytového domu, a v Turcovciach sme zistili únik na plynovej prípojke bytového domu. Išlo o úniky na odberných plynových zariadeniach v zodpovednosti majiteľa, respektíve správcu nehnuteľnosti," uviedol s tým, že pracovníci firmy zamedzili ďalšiemu úniku uzatvorením hlavných uzáverov plynu. V Michalovciach zistili únik na vstupe do meradla spotreby plynu, nemal však súvis so zemetrasením. Privolaný montér na mieste únik odstránil.

Boli poškodené plynovody? 

Vanga dodal, že pracovníci Slovenského plynárenského dispečingu spoločnosti SPP - distribúcia počas nočnej služby viackrát skontrolovali úrovne prietokov na prepúšťacích a regulačných staniciach, pričom neboli indikované žiadne možné poškodenia plynovodov v správe distribučnej spoločnosti. Počas utorka budú naďalej fyzicky preverovať všetky hlásenia prijímané na poruchovú linku a analyzovať ich možnú súvislosť so zemetrasením.

SPP-distribúcia eviduje štyri prípady
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Upozornil tiež na dezinformácie týkajúce sa údajných "pretrhnutých plynových prípojok" v obciach Holčíkovce, Ďapalovce a Kolbovce. "Obce Holčíkovce a Ďapalovce nie sú vôbec plynofikované. Obec Kolbovce je plynofikovaná, ale žiadny únik v tejto obci nám na Poruchovú linku - plyn nebol nahlásený a ani ďalším preverovaním potvrdený," vysvetlil. Distribučná sieť zemného plynu, prevádzkovateľom ktorej je spoločnosť SPP - distribúcia, podľa Vangu vplyvom zemetrasenia nebola poškodená. Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Viac o téme: PlynúnikZemetrasenie SPP - distribúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu