Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hlas-SD víta modernizáciu protivzdušnej obrany: Rozhodnutie by však nechal na novú vládu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD oceňuje, že ministerstvo obrany pokračuje v projekte modernizácie protivzdušnej obrany (PVO). Prekvapilo ju však, že kabinet premiéra Ľudovíta Ódora neponechal rozhodnutie o obstaraní systémov na novú vládu, ktorá vzíde z povolebných rokovaní. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková v reakcii na schválenie zámeru na obstaranie systémov PVO vládou.

Unáhlené kroky vlády podľa Hlasu-SD vytvárajú zbytočné pochybnosti o transparentnosti celého procesu. "Celý proces tak bude musieť byt podrobený opätovnému posúdeniu," uvádza sa v stanovisku. Strana by uvítala postup, aký zvolila pred parlamentnými voľbami v roku 2020 vláda Petra Pellegriniho, súčasného lídra Hlasu-SD, ktorá politické rozhodnutie o pripravených projektov pre nákup radarov alebo obrnených vozidiel nechala svojim nasledovníkom.

Archívne video

Beňová reaguje na to, aká vznikne vláda po septembrových voľbách (Zdroj: tip čitateľa, repro JOJ)

"Súčasná úradnícka vláda je v demisii a nie je v jej kompetencii rozhodovať o tak zásadnej otázke v oblasti vnútornej i zahraničnej politiky, akou je tento významný modernizačný projekt s presahom na obdobie minimálne 20 rokov. Navyše v prvej fáze pôjde len o prvý z plánovaných šiestich kusov systémov protivzdušnej obrany a je potrebné, aby bola o nákupe uceleného systému politická aj technická zhoda," zdôvodnila hovorkyňa.

Vláda v stredu schválila zámer Ministerstva obrany SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Nákupy sa budú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude rezort rokovať s Izraelom. Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Pred podpisom budú zmluvy opäť predložené na schválenie kabinetu. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

Viac o téme: VládaHlasPeter PellegriniProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu