Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlas vyzval vládu odborníkov prijímať len základné rozhodnutia: Kritizuje schválenú zonáciu Národného parku Veľká Fatra

 Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD vyzvala premiéra Ľudovíta Ódora a členov vlády odborníkov, aby vykonávali svoje právomoci len v rozsahu zabezpečovania základných administratívnych funkcií štátu. Nemali by prijímať žiadne záväzky, ktoré priamo nevyplývajú z pôsobenia predchádzajúcich vlád. Hlas-SD sa odvoláva aj na to, že už je po voľbách a prebiehajú rokovania o zostavení novej vlády. Kritizuje schválenú zonáciu Národného parku Veľká Fatra či rozhodnutie o obstaraní systémov protivzdušnej obrany.

Strana Petra Pellegriniho vyzvala vládu, aby sa zdržala konania, ktoré by mohlo viesť k záväzným prísľubom o prijatí medzinárodných alebo vnútroštátnych záväzkov v mene SR. Tvrdí, že vláda migračnú krízu pasívne zanechala na stole novej vlády, avšak v iných kľúčových otázkach prijala záväzné rozhodnutia napriek tomu, že už sa tvorí nová vláda s plnými kompetenciami.

VIDEO

Volebný výsledok nad 15% nás veľmi teší, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Jediným mandátom úradníckej vlády, ktorý vyplýva z jej podstaty, je zabezpečiť administratívny výkon základných funkcií štátu počas obdobia, v ktorom nie je možná dohoda medzi parlamentnými stranami na personálnom zložení vlády, až po najbližšie voľby," zdôraznila strana v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Hlas-SD kritizuje, že vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra

"Návrh zonácie každého národného parku sa totiž tvoril bez regionálneho sociálneho dialógu a podľa nášho názoru je architektom nových hladových dolín," uviedla hovorkyňa. Za kontroverzný krok považuje aj aukciu frekvencií v pásme 900 a 2100 MHz, ktorú plánuje vyhlásiť Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií.

"Ide o najdôležitejšiu aukciu na najbližšie roky, ktorá zásadne ovplyvní mieru konkurencie medzi mobilnými operátormi na Slovensku," priblížila Medveď Macíková. Vo všetkých týchto témach sa podľa Hlasu-SD Slovensko zaväzuje, respektíve definuje nastavenia trhového prostredia na desiatky rokov dopredu s mimoriadnym dosahom na obyvateľov.

Viac o téme: VládaOdborníciRozhodnutiaPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu