Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pietna spomienka na zbytočne vyhasnuté mladé životy: Uplynul rok od nehody opitého Dědečka

Päť obetí nedeľňajšej tragédie na zastávke Zochova Zobraziť galériu (14)
Päť obetí nedeľňajšej tragédie na zastávke Zochova (Zdroj: koláž Topky.sk)

BRATISLAVA - Presne pred rokom stáli ľudia, prevažne študenti, na zastávke Zochova na bratislavskej Staromestskej ulici. Vracali sa na internáty a čakali na svoj spoj. Vtedy ani len netušili, aký horor zažijú.

Spomienka na Zochovej ulici na študentov, ktorých usmrtil Dušan Dědeček (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Okolo pol jedenástej večer sa z podjazdu vyrútilo auto, ktoré šoféroval bývalý funkcionár Deaflyjského výboru Slovenska. Spolu s ním bol v aute aj jeho dospelý syn. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Dědeček auto neovládal a napálil to priamo do ľudí na zastávke. Na mieste bolo mŕtvych niekoľko študentov, ďalší zraneniam podľahli v nemocnici. Výsledkom Dědečkovej jazdy bolo päť mŕtvych mladých ľudí. 

Pri príležitosti smutného výročia sa v pondelok večer uskutoční spomienková akcia. Pri tejto príležitosti bude Staromestská ulica v centre Bratislavy približne od 19.00 h uzavretá. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že predpokladaný čas dopravného obmedzenia je niekoľko desiatok minút. Priblížil, že počas obmedzenia nebude možný prejazd vozidiel od Hodžovho námestia v smere do Petržalky.

Pietna spomienka na zbytočne
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Súčasne je potrebné, aby vodiči počítali aj s dopravnými obmedzeniami na priľahlých uliciach v okolí Staromestskej ulice, a to najmä Pilárikovej ulice," dodal Szeiff. Vodičov vyzval na rešpektovanie pokynov polície a pokiaľ to bude možné, aby sa tomuto úseku vyhli, prípadne na prejazd využili alternatívnu trasu. "Presne rok po tejto tragédii organizujú študenti a študentky Univerzity Komenského, Slovenskej technickej univerzity a Vysokej školy múzických umení pietne podujatie, ktorým si uctia pamiatku obetí," ozrejmilo hlavné mesto na sociálnej sieti.

Pietna spomienka na zbytočne
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Alkohol nemá za volantom miesto, hovorí prezidentka

Na tragédiu na Staromestkej ulici si spomína aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Presne pred rokom sa na Zochovej ulici v Bratislave stala tragédia, pri ktorej zahynulo päť mladých ľudí. Aj dnes som s myšlienkami pri rodinách a priateľoch obetí a zdieľam s nimi smútok, ktorý zasiahol do ich životov. O to väčší, že zomreli zbytočne, v dôsledku neodpustiteľnej nezodpovednosti jedného človeka," uviedla prezidetka s tým, že pri symbolickom pamätníku dnes položila kyticu kvetov a zapálila sviečku. 

 

Presne pred rokom sa na Zochovej ulici v Bratislave stala tragédia, pri ktorej zahynulo päť mladých ľudí. Aj dnes som s...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, October 2, 2023

Neprávoplatný rozsudok

Dušana Dědečka okamžite na mieste nehody zadržali policajti a kým nevytriezvel, bol v cele policajného zaistenia. Vzniesli mu obvinenie a prokurátor pre neho žiadal väzbu. Pri prvom rozhodovaní o tom, či ostane vo väzbe alebo nie, polícia v okoli súdu uzatvorila ulicu. Dědečka sudca nakoniec nechal na slobode a ten pred novinármi doslova utiekol. Neskôr natočil video spolu so svojím právnym zástupcom, kde sa za svoje konanie ospravedlnil. Dědeček sa ospravedlnil aj rodinám.

Rodiny mŕtvych študentov, ktorých zrazil Dušan Dědeček (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súd ho neskôr však predsa vzal do väzby, odkiaľ niekoľkokrát žiadal o prepustenie. Vždy so záporným výsledkom. Nakoniec súd rozhodol o jeho vine a udelil mu 15-ročný trest odňatia slobody  v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zákaz vedenia motorových vozidiel na 10 rokov a ochranný dohľad po dobu troch rokov. S nárokom na náhradu škody odkázal sudca poškodených na civilný proces.  

Pietna spomienka na zbytočne
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Mňa nesmierne mrzí, že sme sa tu dnes museli stretnúť kvôli tragickej udalosti, ktorú som spôsobil. Ktorú Slovensko nezažilo a verím, že sa nikdy nezopakuje. Ja som si nezaslúžil život a uvedomujem si, že žiadne slová ani činy nezmierňa vašu bolesť. Chcem a budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie, aj keď to nejde. Prosím, prepáčte a odpustite," povedal Dědeček v záverečnej reči. S výškou trest sa nestotožňovali ani rodiny obetí a nakoniec ani prokurátor. Voči rozsudku sa odvolal a o Dědečkovi tak bude rozhodovať Krajský súd. Dědečka prišla na súd podporiť aj jeho manželka, ktorá bojuje s ťažkou chorobou. 

Viac o téme: AlkoholNehodaŠtudentiZochovaBratislavaDušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu