Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najsmutnejšie výročie: Od tragédie na zastávke Zochova prešiel rok! Pri nehode zabil opitý Dědeček päť študentov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Slovensko si dnes pripomína smutné výročie. Od tragickej nehody na zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave prešiel rok. Vinník Dušan Dědeček je neprávoplatne odsúdený a piatim rodinám mladých študentov ostali len oči pre plač.

Päť obetí nedeľňajšej tragédie na zastávke Zochova
Zobraziť galériu (3)
Päť obetí nedeľňajšej tragédie na zastávke Zochova  (Zdroj: koláž Topky.sk)

Broňa, Marek, Natália, Richárd a Sasha, ktorí študovali na bratislavských univerzitách, prišli o život na zastávke Zochova presne pred rokom. V neskorých večerných hodinách čakali na zastávke Zochova na svoj spoj, ktorým sa mali dopraviť do svojich internátov. Z podjazdu sa zrazu vo vysokej rýchlosti vyrútilo auto, ktoré zramovalo celú zastávku. V ňom sedel bývalý športový funkcionár Dušan Dědeček a jeho syn. Obaja boli pod vplyvom alkoholu.

"Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek," povedala vtedy prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá zároveň odsúdila to, že vodič bol pod vplyvom alkoholu. 

Dušana Dědečka okamžite na mieste nehody zadržali policajti a kým nevytriezvel, bol v cele policajného zaistenia. Vzniesli mu obvinenie a prokurátor pre neho žiadal väzbu. Pri prvom rozhodovaní o tom, či ostane vo väzbe alebo nie, polícia v okoli súd uzatvorila ulicu. Dědečka sudca nakoniec nechal na slobode a ten pred novinármi doslova utiekol. Neskôr natočil video spolu so svojím právnym zástupcom, kde sa za svoje konanie ospravedlnil. Dědeček sa ospravedlnil aj rodinám.

Dušan Dedeček prichádza na súdne pojednávanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

15 rokov za mrežami

Súd ho neskôr však predsa vzal do väzby, odkiaľ niekoľkokrát žiadal o prepustenie. Vždy so záporným výsledkom. Nakoniec súd rozhodol o jeho vine a udelil mu 15-ročný trest odňatia slobody  v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zákaz vedenia motorových vozidiel na 10 rokov a ochranný dohľad po dobu troch rokov. S nárokom na náhradu škody odkázal sudca poškodených na civilný proces.  

Obvinený Dušan Dědeček, ktorý opitý na zastávke Zochova zabil 5 ľudí, uteká zo súdu pred novinármi.
Zobraziť galériu (3)
Obvinený Dušan Dědeček, ktorý opitý na zastávke Zochova zabil 5 ľudí, uteká zo súdu pred novinármi.  (Zdroj: TASR)

"Mňa nesmierne mrzí, že sme sa tu dnes museli stretnúť kvôli tragickej udalosti, ktorú som spôsobil. Ktorú Slovensko nezažilo a verím, že sa nikdy nezopakuje. Ja som si nezaslúžil život a uvedomujem si, že žiadne slová ani činy nezmierňa vašu bolesť. Chcem a budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie, aj keď to nejde. Prosím, prepáčte a odpustite," povedal Dědeček v záverečnej reči. S výškou trest sa nestotožňovali ani rodiny obetí a nakoniec ani prokurátor. Voči rozsudku sa odvolal a o Dědečkovi tak bude rozhodovať Krajský súd. Dědečka prišla na súd podporiť aj jeho manželka, ktorá bojuje s ťažkou chorobou. 

Spomienková akcia

Pri príležitosti smutného výročia sa v pondelok večer uskutoční spomienková akcia. Pri tejto príležitosti bude Staromestská ulica v centre Bratislavy približne od 19.00 h uzavretá. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že predpokladaný čas dopravného obmedzenia je niekoľko desiatok minút. Priblížil, že počas obmedzenia nebude možný prejazd vozidiel od Hodžovho námestia v smere do Petržalky.

Nehoda na Zochovej ulici v Bratislave si vyžiadala päť obetí a desať vážne zranených ľudí (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Súčasne je potrebné, aby vodiči počítali aj s dopravnými obmedzeniami na priľahlých uliciach v okolí Staromestskej ulice, a to najmä Pilárikovej ulice," dodal Szeiff. Vodičov vyzval na rešpektovanie pokynov polície a pokiaľ to bude možné, aby sa tomuto úseku vyhli, prípadne na prejazd využili alternatívnu trasu. "Presne rok po tejto tragédii organizujú študenti a študentky Univerzity Komenského, Slovenskej technickej univerzity a Vysokej školy múzických umení pietne podujatie, ktorým si uctia pamiatku obetí," ozrejmilo hlavné mesto na sociálnej sieti.

 

Zajtra, 2. októbra 2023 uplynie rok od tragickej udalosti na autobusovej zastávke Zochova, pri ktorej vyhaslo päť...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Sunday, October 1, 2023

Tragická dopravná nehoda sa stala v nedeľu 2. októbra 2022 o 22.24 h., keď 60-ročný vodič vozidla zn. Škoda SuperB v smere na most SNP zišiel mimo vozovku na zastávku Zochova. V tom čase sa tam nachádzalo viacero ľudí čakajúcich na spoj MHD, medzi nimi najmä študenti smerujúci na intenáty v Mlynskej doline. Bezprostredne po zrážke zostali na mieste mŕtvi štyria ľudia, neskôr si nehoda vyžiadala aj piatu obeť. Auto viedol vysoký funkcionár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček, ktorému po nehode namerali v krvi 1,69 promile alkoholu.

 

Viac o téme: NehodaTragédiaSmrťZochovaDušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu