Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hlasovací preukaz na voľbu mimo bydliska sa dá získať ešte počas dnešného dňa

Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky
Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá vybaviť osobne ešte počas piatka v úradných hodinách obce. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.

Obec vydá voličovi hlasovací preukaz bezodkladne. Požiadať oň môže aj splnomocnená osoba. Obec nevydá hlasovací preukaz voličovi, ktorý požiadal o voľbu poštou. Výnimkou je situácia, ak volič zruší registráciu o voľbu poštou v prípade, že zásielka s materiálmi na hlasovanie bola na Ministerstvo vnútra SR vrátená z cudziny späť ako nedoručiteľná.

Archívne video: Priebežné výsledky volieb sa budú zverejňovať na webe volbysr.sk

Priebežné výsledky volieb sa budú zverejňovať na webe volbysr.sk (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V deň volieb musí volič po príchode do volebnej miestnosti preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť občianskym preukazom a predložiť hlasovací preukaz. Ten mu okrsková volebná komisia odoberie a pripojí ho k zoznamu voličov. Hlasovací preukaz sa vydá voličovi len raz, pri prípadnej strate mu obec nový nevydá. Ak už raz volič hlasovací preukaz dostal, nemôže bez neho voliť ani v mieste svojho bydliska.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Na Slovensku je približne 4,3 milióna voličov. V ére samostatného Slovenska pôjde o deviate voľby do Národnej rady SR.

Viac o téme: Hlasovací preukazVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu