Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smer-SD chce podať návrh na obžalobu Čaputovej! Fico povedal dôvody, týka sa to aj Žilinku

Zuzana Čaputová, Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová, Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Strana ju kritizuje za stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka. Žilinka o stretnutí hovoril na nedávnej tlačovej konferencii. Fico zámer oznámil na sobotnej tlačovej konferencii.

Smer-SD plánuje po voľbách podať návrh na obžalobu prezidentky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ide podľa neho o dôkaz priameho zasahovania najvyšších predstaviteľov štátu do práce orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v tých najcitlivejších veciach. Smer-SD chce podať návrh na obžalobu po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorá má byť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do Národnej rady SR. O podaní obžaloby rozhoduje parlament tak, že návrh musí schváliť 90 poslancov a následne ide na Ústavný súd SR.

Smer-SD chce podať návrh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico pripomenul prípad Petra Kovaříka, ktorého v auguste 2021 obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prezidentka mala pár dní po vznesení obvinenia pozvať na stretnutie generálneho prokurátora s jeho námestníkom. Bývalý policajný šéf bol obvinený v súvislosti s tým, že dal pokyn na prerušenie zásahu Úradu inšpekčnej služby počas akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pri zadržiavaní svedkov-kajúcnikov. Predseda Smeru-SD v sobotu prehral úryvok z tlačovej konferencie, kde Žilinka vysvetľoval okolnosti stretnutia.

Smer-SD chce podať návrh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pár dní po vznesení obvinenia v roku 2021 mala Čaputová povedať, že ak svoj postup prokuratúra pred súdom neobháji, treba rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Už vtedy to generálny prokurátor označil za nevhodné vyjadrenie. Na stretnutí mala prezidentka so Žilinkom rozoberať skutkovú podstatu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa aj v kontexte stíhaného skutku. "Povedal som jej, že sa s ňou nemôžem baviť o skutkových okolnostiach, pretože je to živá vec," skonštatoval šéf prokurátorov. Toto bol podľa neho účel stretnutia.

Smer-SD chce podať návrh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka mu tiež mala povedať, že sa o téme rozprávala aj so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Žilinka jej podľa svojich slov odkázal, že do živej trestnej veci nebude zasahovať. Fico zároveň pripomenul, že v danom čase sa chceli s prezidentkou stretnúť aj advokáti a obhajcovia a dať jej informácie o manipuláciách trestných konaní. Odkázať im mala, že sa nemôže stretávať s advokátmi a rozprávať sa o živých veciach. Šéf Smeru-SD zdôraznil, že prezidentka môže robiť len to, čo jej dovoľuje zákon. Predstavitelia strany pripomenuli, že generálny prokurátor je zodpovedný Národnej rade SR, nie prezidentovi SR a hlava štátu nemá kompetencie vstupovať do živých vecí.

Smer-SD chce podať návrh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka odmieta ovplyvňovanie trestných káuz, slová Fica považuje za kampaň

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň. Prezidentská kancelária priblížila, že dôvodom stretnutia prezidentky so špeciálnym a následne aj generálnym prokurátorom v auguste 2021 boli napäté vzťahy medzi nimi. "Je to iba jedno z ďalších klamstiev Roberta Fica, pre ktoré na neho prezidentka prednedávnom podala žalobu, a potvrdzuje, kam je až schopný zájsť pre mobilizáciu svojich voličov," uviedol riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Jozef Matej.

Prezidentka sa so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a následne generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom stretla pre ich napäté vzájomné vzťahy, ktoré v tom čase začali prerastať do otvoreného konfliktu medzi nimi a ich inštitúciami. "Keďže prezidentka zodpovedá za riadny chod ústavných orgánov, považovala za primerané pýtať sa na dôvody, povahu a intenzitu ich sporu," priblížil Matej. Ak by teraz generálny prokurátor tvrdil, že prezidentka chcela ovplyvňovať trestné stíhanie, nemohol by podľa hlavy štátu čakať dva roky. "Musel by konať, inak by sa sám spreneveril funkcii generálneho prokurátora," odkázal Matej.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákZuzana ČaputováSmer SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu