Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská agentúra životného prostredia spustí ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov za 190 miliónov eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustí v stredu (6. 9.) ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať 10.000 záujemcov, ktorí môžu žiadosti podávať od 9. októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr.

archívne video

Obnova starých rodinných domov by mala ušetriť 30 percent spotreby (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V novej výzve budú môcť majitelia čiastočne financovať inštaláciu biomasového kotla, vyvložkovanie komína či nabíjaciu stanicu pre elektromobily. SAŽP podľa Kerestúra čiastočne preplatí aj projekt protipožiarnej ochrany. "Očakávame väčší nápor. V súvislosti s tým sme dali 90 dní na predloženie fyzicky podpísanej žiadosti. To je jedna z významných zmien oproti tretej výzve. Ten nápor sme sa snažili rozložiť v čase," povedal šéf SAŽP.

Slovenská agentúra životného prostredia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Parametre novej výzvy sú nastavené na základe skúseností z prvých troch kôl. Stále je zrušená podmienka trvalého pobytu v dome. Nie je potrebné ani potvrdenie zo stavebného úradu, nepreukazujú sa ani podlžnosti. Obnova domov podľa ministra životného prostredia Milana Chrenka prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov, podporuje vznik nových pracovných miest či inovácií v biznise. "Vďaka znižovaniu energetickej náročnosti budov sa znižuje závislosť od fosílnych palív a šetria sa predovšetkým zdroje v domácnostiach," skonštatoval.

Tretiu výzvu chcú vyhodnotiť do konca septembra

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková priblížila, že aktuálne sú už vyhodnotené prvé dve pilotné výzvy na obnovu rodinných domov. "To je dokopy 3763 žiadostí a zároveň je vyhodnotených 80 percent žiadostí z tretej výzvy. To znamená, že nám ostáva vyhodnotiť okolo 1800 žiadostí, ktoré sme doteraz dostali," poznamenala. Tretiu výzvu chcú podľa Kerestúra vyhodnotiť do konca septembra. Celkovo o financie na rekonštrukciu domov požiadalo 12.386 záujemcov, z toho 1467 už uzatvorilo zmluvu so SAŽP. Obnovu ukončilo aspoň 110 žiadateľov, ktorí zaslali žiadosť o vyplatenie príspevku. V prvých výzvach bolo podľa neho neúspešných približne 800 žiadostí, v tretej výzve to je zatiaľ 81. Kerestúr to označil za posun, pretože sa snažili nastaviť komunikáciu tak, aby výziev na doplnenie žiadostí bolo čo najmenej.

Viac o téme: VýzvaSlovenská agentúra životného prostrediaObnova rodinných domov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu