Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vojna medzi lekármi vrcholí! Audity odhalili obrovské prešľapy bývalého vedenia: Hrozí kolaps

Členovia Slovenskej lekárskej komory Zobraziť galériu (5)
Členovia Slovenskej lekárskej komory (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V Slovenskej lekárskej komore (SLK) sú spory pre riešenie problémov v súvislosti s jej fungovaním. V stredu na to upozornil šéf komory Pavel Oravec. Tvrdí, že v Rade SLK sú viacerí členovia, ktorí problémy riešiť nechcú. Hovorí o hrozbe žalôb či trestných oznámení. Avizoval, že v októbri by ho chceli viacerí členovia rady odvolať, on zas navrhne zmeny v rade. Pokiaľ nebude ochota problémy riešiť, Oravec nechce zastávať funkciu prezidenta komory. Činnosť vedenia komory je podľa jeho slov v súčasnosti zablokovaná.

Oravec na mimoriadnom brífingu poukázal na výsledky auditov v komore, ktoré odhalili viacero závažných nedostatkov. "SLK má vážne problémy s postupom pri registrácii, neporiadkom v dátach vedených v registri lekárov, postupe pri vydávaní licencií, súčinnosťou pri zdravotníckej informatike s Národným centrom zdravotníckych informácií, sťažnostnou agendou, kvalitou právnej a zmluvnej podpory, ochranou osobných údajov lekárov, celkovým fungovaním sekretariátu SLK," priblížil s tým, že detailnejšie o zisteniach hovoriť nechce. Dodal, že závažné nedostatky ukázal aj vnútorný audit kybernetickej bezpečnosti.

Video: V lekárskej komore sú spory pre riešenie problémov s jej fungovaním

V lekárskej komore sú spory pre riešenie problémov s jej fungovaním (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pavel Oravec
Zobraziť galériu (5)
Pavel Oravec  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ignorovanie výsledkov auditu

Časť rady podľa jeho slov výsledky auditov ignoruje alebo odmieta riešiť, čo považuje za neakceptovateľné. "Komora musí fungovať transparentne, zákonne, kompetentne a odborne tak, aby plnila svoje funkcie v plnej miere," zdôraznil. Všetky pokusy o diskusiu v rámci vedenia podľa neho zlyhali, preto sa rozhodol vystúpiť verejne. "Verejne vystupujem aj napriek vyhrážkam niektorých členov rady SLK, že ma budú žalovať a vymáhať akési imaginárne škody. Najnovšie je to z ich strany aj hrozba trestného oznámenia," povedal Oravec.

Ingrid Dzurňáková
Zobraziť galériu (5)
Ingrid Dzurňáková

vizoval, že niektorí členovia rady ho chcú pre rozdielne názory na riešenie situácie odvolať z vedenia komory. "Napriek tomu, že nasledujúci októbrový snem SLK nebude volebným snemom, rozhodol som sa, že na tomto sneme požiadam delegátov o vyslovenie dôvery. Zároveň navrhnem odvolať z rady členov - Jozefa Tholta, Valériu Vasiľovú, Jaroslava Šima a Norberta Lukána," ozrejmil.

Róbert Roland
Zobraziť galériu (5)
Róbert Roland  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nový predseda predstavensta spoločnosti Lekár

Oravec sa tiež rozhodol odvolať predstavenstvo akciovej spoločnosti Lekár, ktorá je stopercentne vo vlastníctve SLK. Odôvodnil to tým, že ako prezident komory nemá informácie o dianí vo firme. "Zároveň som vymenoval za nového predsedu predstavenstva Petra Baka, ktorého hlavnou úlohou bude urýchlené vykonanie forenzného auditu fungovania firmy za posledné obdobie," doplnil.

Viac o téme: ZdravotníctvoSporySlovenská lekárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu