Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hlas-SD víta podpísanie implementačnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD víta podpísanie tzv. implementačnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE). Naďalej však podľa strany nie je jasné, aká bude konečná cena elektriny pre domácnosti.

archívne video

Vyjadrenie strany Hlas SD k neotvoreniu schôdze (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hlas-SD vníma podpísanie zmluvy medzi SR a SE, ktorá garantuje domácnostiam stabilnú cenu silovej zložky elektriny vo výške 61,20 eura za megawatthodinu ako prvý krok, ktorý však ešte nerieši celkovú cenu elektriny na rok 2024.

Hlas-SD víta podpísanie implementačnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Matovičova a Hegerova vláda hovorili o zmluve, hádali sa a navzájom sa obviňovali z neschopnosti, avšak počas svojho pôsobenia neboli schopné tento zásadný dokument uzavrieť. Musela to urobiť až úradnícka vláda," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Naďalej však nie je jasná jej konečná cena, pretože zostávajú otvorené distribučné poplatky, tarifa za prevádzku systému a ďalšie poplatky, o ktorých výške rozhodne až regulačný úrad v priebehu decembra," zdôraznil.

Hlas-SD víta podpísanie implementačnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rovnako podľa neho zostávajú otvorené otázky, za akú cenu budú odoberať elektrinu samosprávy a súkromný sektor. "Je to problém, ktorý zostane na stole pre budúcu vládu. Hlas-SD, ak bude súčasťou novej vlády, považuje riešenie tejto otázky za prioritu, ktorej sa treba okamžite venovať," dodal Pellegrini. Predseda vlády SR Ľudovít Ódor za účasti ministra hospodárstva SR Petra Dovhuna a generálneho riaditeľa SE Branislava Strýčka v utorok oznámil, že Slovensko podpísalo zmluvu so SE na dodávku elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61,20 eura za megawatthodinu. Zmluva je platná na roky 2023 a 2024. Cena elektriny by sa tak nemala výraznejšie meniť.
 

Viac o téme: ElektrinaSlovenské elektrárneHlas SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu