Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jureňa chce kontrolu SIS

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa

Bratislava – Podpredseda ĽS-HZDS Miroslav Jureňa chce, aby Slovenskú informačnú službu (SIS) kontroloval viac ako jeden politický subjekt.

"Nemusí to byť ĽS-HZDS, môže to byť aj SNS," uviedol v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy na margo strany, ktorá by v kontrole SIS doplnila Smer-SD. Naznačil, že SIS monitoruje aktivity politikov, vrátane odpočúvania. Konkrétne dôkazy nepredostrel, upozornil však na odpočúvanie denníka SME či politika Pavla Ruska počas bývalej vlády.

Jureňov oponent poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo povedal, že odpočúvanie politickej opozície považuje za vážne porušenie zákona a ak o tom Jureňa vie, mal by osloviť príslušné orgány. Sám Frešo bude vo veci interpelovať premiéra Roberta Fica. Za najefektívnejšiu zmenu v kontrole SIS považuje širšiu účasť opozície, pretože "by zmizol pocit, že ide o vnútrokoaličné vybavovanie si účtov".

Situácia v slovenskom zdravotníctve nie je podľa Jureňu v poriadku ani po dvoch rokoch ministrovania Ivana Valentoviča. Uviedol, že koalícia by v polovici volebného obdobia mala zhodnotiť výsledky práce jednotlivých ministrov. Nevylúčil ani personálne zmeny vo vedení rezortov.

Frešo sa nazdáva, že jednoznačne najslabšími členmi súčasnej vlády sú Valentovič a ministerka práce Viera Tomanová. Valentovič podľa poslanca SDKÚ-DS nedokázal vyťažiť z toho, že na čelo rezortu prišiel po oddlžení. "Valentovič už mal odísť dávno, neverím, že by v nasledujúcich rokoch dokázal urobiť niečo rozumné," zhodnotil pôsobenie ministra.

Jureňa sa s Frešovym postojom nestotožnil, pretože Valentovič podľa neho odvádzal stopercentné úsilie. "Musíme vnímať, že reforma doteraz nebola realizovaná," uviedol s dodatkom, že situáciu v rezorte je nutné vnímať v širších súvislostiach.

Postavenie ĽS-HZDS v koalícii je podľa Freša mimoriadne slabé a strana nedokáže bez odobrenia Smeru-SD presadiť žiadny návrh. Pripomenul hlasovanie o novele zákona, ktorá zamedzila zdravotným poisťovniam voľné nakladanie so ziskom. ĽS-HZDS vtedy hlasovala proti návrhom vlastného poslanca. "Nie sme štatisti v koalícii, sme v Koaličnej rade, naše pripomienky sú riadne akceptované," odmietol Jureňa Frešovo hodnotenie.

Kauza údajného falšovania podpisov v Národnej rade SR podľa Jureňu poukázala na systémový problém. "Ani úradník, ktorý prichádza na ministerstvo, sa nezapisuje," povedal. Myslí si, že ak Rafael Rafaj skutočne falšoval podpis predsedu SNS Jána Slotu, nebol to prvý prípad svojho druhu. Slotovym tvrdením, že podpisy sú autentické, je pre Jureňu vec uzavretá. Poslanec SDKÚ-DS si myslí, že koaliční politici sa mali ku kauze postaviť ako chlapi a podozrenia vyšetriť. Snahu podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) namočiť do obdobných problémov aj predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu hodnotí Frešo ako "drzé, detinské a zaostalé".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu