Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SaS predstavila 100 opatrení v zdravotníctve na prvých 100 dní: Budeme sa elektronicky objednávať?

(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Strana SaS predstavila 100 opatrení v zdravotníctve, ktoré by v prípade účasti vo vláde chcela presadiť prvých 100 dní. Líder strany Richard Sulík zdôraznil, že ide o konkrétne kroky, pričom každý ihneď o niečo zlepší stav rezortu. Niektoré zo stovky návrhov predstavili kandidáti strany, poslankyňa Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay na utorkovej tlačovej konferencii.

Strana by chcela napríklad umožniť všeobecným lekárom predpisovať lieky, ktoré dnes smú predpisovať len špecialisti. Pri predpise lieku chcú zakázať uvádzať jeho obchodný názov a zaviesť predpisovanie cez účinnú látku. Malo by to podporiť predpisovanie generických liekov. 

Zrušením výmenného lístka pri odosielaní na vyšetrenia v rámci preventívnej prehliadky chce strana motivovať pacientov, aby na prehliadky chodili, a zároveň odbremeniť lekárov. Rozšíriť chce i možnosti očkovania v lekárňach.

Elektronické objednanie pacienta

Umožniť chce aj elektronické objednanie pacienta na presný čas za poplatok alebo bez neho. "Je to medzikrok predtým, ako postupom času zabezpečíme, aby zdravotné poisťovne objednávali svojich poistencov na presný termín bezplatne," vysvetlila Bittó Cigániková.

Liberáli chcú tiež umožniť trvalé poskytovanie ambulantnej starostlivosti vo forme konzultácií a predpisovania liekov prostredníctvom elektronickej komunikácie bez prítomnosti pacienta v ambulancii. Zaviesť chcú tiež mobilné ambulancie, dokončiť a spustiť niektoré služby eHealthu, ako aj naviazať zisk zdravotných poisťovní a výšku financií do zdravotníckeho sektora na merateľný prínos pre pacienta. SaS chce presadiť aj ústavný zákon o platbe za poistencov štátu s cieľom zabezpečiť stabilitu financovania zdravotníctva. Zdravotníkov by radi odbremenili od viacerých byrokratických povinností.

Viac o téme: OpatreniaZdravotníctvoSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu