Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rezort vnútra má v súčasnosti k dispozícii iba jeden letuschopný vrtuľník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR má v súčasnosti k dispozícii iba jeden letuschopný vrtuľník. Ide o Bell 429. Z dvoch vrtuľníkov Mi-171 je jeden uzemnený a na ďalšom vykonávajú pravidelné servisné práce. Novozakúpený vrtuľník Leonardo AW 189 rezort pre opatrenie súdu stále nemôže používať. Uviedol tlačový odbor MV SR.

"Ministerstvo riešilo situáciu s nedostatkom vrtuľníkov okamžite po jej vzniku - po vypuknutí ruskej vojny proti Ukrajine v roku 2022," deklaroval rezort. S najnovším vrtuľníkom má však stále zákaz akokoľvek nakladať pre predbežné opatrenie súdu, na ktorom bol nákup napadnutý. Ministerstvo sa odvolalo. Rozhodnutie odvolacieho súdu podľa MV SR zatiaľ nie je známe. Vrtuľník Mi-171 uzemnili pre nemožnosť uskutočniť certifikovanú generálnu opravu na predĺženie medzigenerálkoveho technického resurzu. Na druhom sa vykonávajú pravidelné servisné práce.

archívne video 

Premiér a poverený minister vnútra Ódor odprevadil hasičov na horiaci grécky ostrov Rodos (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Nevyhnutný je nákup vrtuľníka

Ministerstvo vnútra SR kúpilo v januári vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo za nevyhnutný pre zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Predošlé zákazky z leta 2022 na dva vrtuľníky za 29 miliónov eur priamym rokovacím konaním nariadil zrušiť Úrad pre verejné obstarávanie.

Vrtuľníky využívajú policajti, hasiči či záchranári napríklad pri pátraní, hasení požiarov, ale aj pri ochrane štátnej hranice. Trestné stíhanie pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ktoré vo veci vedie Národná kriminálna agentúra, naďalej prebieha, potvrdila TASR tento týždeň polícia. "Vzhľadom na to, že naďalej prebiehajú úkony trestného konania smerujúce k zadokumentovaniu, prevereniu a objasneniu veci, nie je možné nateraz poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," dodali z Prezídia Policajného zboru.

Viac o téme: Rezort vnútraVrtuľník Letuschopnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu