Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bútora tvrdí, že zavádzanie nového vzdelávacieho programu je proces na viacero rokov

Daniel Bútora Zobraziť galériu (2)
Daniel Bútora (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zavádzanie nového školského vzdelávacieho programu (ŠVP) je proces na viacero rokov. V príhovore k začiatku školského roka 2023/2024 to skonštatoval minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora.

"Úlohou štátu a ministerstva je poskytnúť vám, učiteľkám a riaditeľkám škôl, nielen zadania a úlohy, ale aj metodickú podporu, priniesť pokoj a stabilitu, vytvoriť podmienky na systematickú prácu," uviedol Bútora.

archívne video Daniel Bútora po zasadnutí vlády

Daniel Bútora po zasadnutí vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyzdvihol aj povinnosti učiteľov, ktoré zahŕňajú byť sprievodcom žiakov a žiačok v ich samostatnom objavovaní a učení sa. "Musíme od našich žiakov veľa chcieť a žiadať, ale nerobme iba tlak na výkon. Škola je aj výchovno-vzdelávacia inštitúcia," vyzval. Vysvetlil, že dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, je budovanie empatie, sociálnych zručností a sebakontroly.

Daniel Bútora
Zobraziť galériu (2)
Daniel Bútora  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Bútora tiež zdôraznil rodičom, že dobrú školu nevie vytvoriť ministerstvo školstva, ale dobrí učitelia a dobrý riaditeľ či riaditeľka. "Ministerstvo školstva ukazuje smer, nastavuje systém, vytvára podmienky a poskytuje podporu. To ostatné je však už na samotnej škole - na učiteľoch, na vedení školy - ale aj na vás, rodičoch," uviedol Bútora. Vyzval rodičov, aby sa zaujímali o školu svojich detí a pýtali sa to.

Zdôraznil dôležitosť učenia sa, ako sa stať dobrým človekom a ako byť empatická a slušná osoba v komunikácii s druhými. Spomenul sociálne siete, ktoré označil za ilúziu. Minister zároveň povzbudil žiakov, aby sa otvorene vyjadrovali o svojich pocitoch a hľadali pomoc u dospelých alebo odborníkov, keď sa necítia dobre.

Viac o téme: ProcesVzdelávací programMinisterstvo školstva SRDaniel Bútora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu