Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Témou Roberta Fica strany prekrývajú svoju neschopnosť vládnuť, myslí si publicista Hrabko

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Politickou témou lídra Smeru-SD Roberta Fica strany bývalej vládnej koalície prekrývajú svoju neschopnosť vládnuť, keďže volebné obdobie začínali s väčšinou 95 poslancov a končí sa predčasne pod vedením dočasne poverenej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora. Povedal to publicista Juraj Hrabko.

Fico podľa neho nie je sám osebe taký výnimočný politik, aby bol aj v roku 2023 ústrednou postavou celého volebného boja. "Rolu ústrednej postavy mu prisúdili iní, on tú úlohu len prijal. A potom sa pomocou svojej skúsenosti ústrednou politickou postavou reálne stal," skonštatoval Hrabko.

Archívne video: Podľa Hlasu potrebuje slovenské zdravotníctvo resuscitáciu

Podľa Hlasu potrebuje slovenské zdravotníctvo resuscitáciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenul Ficove politické problémy a stagnujúce preferencie zo začiatku volebného obdobia, keď sa mu rozpadol poslanecký klub. Rastúce politické problémy však podľa Hrabka mali v tom období aj vládne strany a potrebovali silnú politickú tému. "Keby iní politici a časť médií nemali Fica, museli by si ho vymyslieť," uviedol Hrabko s tým, že masívna medializácia sporov s vládnymi stranami preferencie Smeru-SD oživila. Až reálne hlasovanie voličov v septembrových voľbách však podľa neho ukáže, nakoľko úspešná bola predvolebná ponuka kandidujúcich subjektov, vrátane Smeru-SD.

Vládu zostaví najsilnejšia strana

Kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej potvrdila, že hlava štátu dá po voľbách poverenie na rokovania o zostavení vlády lídrovi najsilnejšej strany. "Ak by nepoverila rokovaniami o zostavení vlády automaticky víťaza volieb, tak by išlo o ústup od ústavných tradícií," reagoval Hrabko s tým, že ide o zvyk, ktorý nie je právne záväzný. Zároveň pripomenul, že poverenie na rokovania o zostavení vlády a jej vymenovanie sú dve rôzne veci, pričom v týchto fázach kreovania novej vládnej moci je úloha prezidentky mimoriadne dôležitá.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Málo realistické zmeny

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora ostáva pri moci až do vymenovania novej vlády, pripomenul Hrabko. Jej ambíciu presadiť v parlamente v posledných týždňoch pred voľbami legislatívne zmeny s cieľom pomôcť pediatrickým ambulantným pohotovostiam, prípadne vylepšiť trestné právo, považuje za málo realistickú. "Nedokážem si predstaviť poslancov, ktorí krátko pred voľbami hovoria voličom, že im obmedzia prístup k zdravotnej starostlivosti," poznamenal.

Témou Roberta Fica strany
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na margo vyhlásenia bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že mieni v nadchádzajúcich prezidentkách voľbách kandidovať na post hlavy štátu, Hrabko povedal, že nebolo prekvapivé a nadväzovalo na predchádzajúce vyjadrenia tohto dlhoročného diplomata.

Viac o téme: Smer-SDIvan KorčokZuzana ČaputováVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu