Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aké POČASIE nás čaká cez víkend? Dusno spôsobuje konvekciu! Pozor na hroziace búrky na horách, nedeľa mnohých poteší!

Teplý a vlhký vzduch spôsobuje konvekciu, dusno je na väčšine Slovenska
Teplý a vlhký vzduch spôsobuje konvekciu, dusno je na väčšine Slovenska (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA - Chladnejšie dni a svieže rána, ktoré nejaký čas prevládali na území Slovenska, vystriedali opäť tropické dni aj keď s búrkami a dažďom, ktorý spôsoboval problémy na mnohých miestach. Leto však ešte nepovedalo posledné slovo a pripravilo pre nás luxusný koniec letných prázdnin.

Počasie na Slovensku dnes ovplyvňovala plytká tlaková níž. Z oblasti Stredomoria tak zasahoval do našej oblasti teplý a vlhký vzduch. Na území Slovenska bolo preto cez deň, ale aj v noci veľmi dusno. Vzduch sa prehrieval, v niektorých oblastiach dosahoval kritické hodnoty a nastala konvekcia. Spolu s búrkami sa na viacerých miestach vyskytoval popoludní aj nárazový vietor. Zatiaľ čo včerajšie búrky zasiahli najmä západné Slovensko, dnes sa ťažisko búrok presunulo o 100 až 200 kilometrov východnejšie, informovalo imeteo.sk

Prezident Hasičského a záchranného zboru Mikulášek: Hasiči sa na súťaž pripravujú veľmi zodpovedne (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Okraj tlakovej výše od západu Európy prináša teplé počasie, ktoré bude prevládať počas celého víkendu. Podľa predpovede SHMÚ hrozí síce menej zrážok, no v sobotu bude na viaceých miestach ešte polooblačné až oblačné počasie a miestami, najmä v horských oblastiach, hrozia prehánky, dážď a lokálne búrky. Maximálne denné teploty budú v rozmedzí 25 až 32 stupňov Celzia.

Výrazná zmena nastane až v nedeľu. Očakávaná je malá oblačnosť, zrážky budú minimálne a teploty budú dosahovať na území Slovenska od 28 do 34 stupňov, na severe okolo 25 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieBúrkyDusnoTropické dniKonvekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu