Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škôlky drankajú peniaze od rodičov, musíme to zmeniť! Gröhling predstavuje riešenia: TAKTO sa poplatkom vyhneme

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA – SaS chce presadiť zmenu financovania materských škôl (MŠ) tak, aby boli financované štátom podobne ako základné a stredné školy. Informoval o tom podpredseda liberálov a exminister školstva Branislav Gröhling na utorkovej tlačovej konferencii.

TK SaS na tému Materské školy sú drahšie a drahšie. Apel na politicke strany (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

„Mestá a obce financujú materské školy, pričom medzery v ich rozpočtoch spôsobené balíčkom si kompenzujú tak, že si chýbajúce peniaze pýtajú od rodičov vo zvýšených poplatkoch za materské školy, školské kluby či základné umelecké školy," skonštatoval Gröhling.

SaS bude preto podľa jeho slov presadzovať zmeny tak, aby boli MŠ financované rovnako ako základné či stredné a dostávali od štátu normatív, teda presnú fixnú sumu na dieťa. Tá má byť garantovaná a neodoberateľná, aby vedeli utiahnuť svoj chod.

Škôlky drankajú peniaze od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Zdôraznil, že MŠ sú základom pre ďalšie vzdelávanie detí. Nemôžu byť preto podľa neho vyčlenené zo školského systému a financované mestami a obcami z podielových daní. „Tieto financie nemajú materské školy garantované a nie sú nárokovateľné na rozdiel od normatívu, ktorý dostávajú základné a stredné školy," poznamenal.

Škôlky drankajú peniaze od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Priblížil, že aj po zmene ich financovania by ostali zriaďovateľmi materských škôl mestá a obce, teda by im mali stále patriť budovy aj priestory. Zároveň apeloval aj na ďalšie budovanie kapacít materských škôl.

Viac o téme: SaSSaskia RepčíkováMaterské školyBranislav GröhlingBudúcnosť školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu