Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovská zmena počasia: Horúčavy vystriedajú búrky a obávané supercely! Na TÝCHTO miestach sa objavia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tlaková výš ovplyvňuje počasie na Slovensku už niekoľko dní. Priniesla opäť vytúžené letné teploty, no s horúčavami hrozia aj častejšie búrky, ktoré sa už pomaly začali tvoriť západne od Slovenska. Kým dnešok sa ešte ponesie v znamení vysokých teplôt a SHMÚ vydal varovania pred horúčavami, už v najbližších dňoch príde zmena.

Dnes nás čaká posledný slnečný a počasím stabilný deň. Slovenský hydrometeorologický ústav dokonca vydal varovanie prvého stupňa pred vysokými teplotami pre južné okresy všetkých krajov  okrem Trenčianskeho a Žilinského. Meteorológovia však upozorňujú, že slnečné a letné teploty by mohli už v stredu vystriedať búrkové mračná.

Obrovská zmena počasia: Horúčavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMU)

Tlakovú výš, ktorá uplynulé dni ovplyvňovala počasie, vystrieda tlaková níž, ktorá sa začala tvoriť nad Alpami, informuje imeteo.sk. Tlaková níž priniesla v Česku búrky a krúpy o veľkosti takmer 5 centimetrov, a meteorológovia predpokladajú, že búrkové mračná by sa mohli vyskytnúť aj v Rakúsku, Nemecku a opakovane aj v Česku.

TK SaS na tému Materské školy sú drahšie a drahšie. Apel na politicke strany (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Slovensko ovplyvní až druhá vlna nižšieho tlaku vzduchu, ktorý sa nad naše územie presunie z oblasti Balkánu. Zrážky sa objavia až v stredu, aj keď spočiatku bude prevládať jasné až polooblačné počasie, už počas dňa sa začne vlhšia vzduchová hmota labilizovať, vytvorí sa kopovitá oblačnosť a popoludní sa na väčšine územia objavia prehánky a búrky.

Búrky by mohli byť intenzívne, hrozia prívalové zrážky, ako aj vysoké riziko vzniku superciel, predovšetkým na juhu stredného a východného Slovenka. Búrkové mračná sa objavia aj na celom západnom a strednom Slovensku. Naopak na východnom Slovensku hrozia búrky iba výnimočne. Podľa aktuálnych predpovedí sa búrky objavia na území Slovenska aj vo štvrtok a v piatok. Najvyššia pravdepodobnosť je práve v horských oblastiach severného a východného Slovenska.  

Viac o téme: PočasieDážďTlaková nížSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu