Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Spúšť po extrémnych búrkach v Česku: Vytopená Štátna opera v Prahe, kolaps dopravy, pivnice pod vodou

Zatopená budova Štátnej opery v Prahe
Zatopená budova Štátnej opery v Prahe (Zdroj: Facebook/Národní divadlo)

PRAHA – Silná búrka, ktorá sa prehnala hlavným mestom Českej republiky vytrhávala stromy, zatápala pivnice a priniesla aj krúpy. Hasiči mali v hlavnom meste až okolo 80 zásahov. Najväčšie škody voda zrejme spôsobila v Štátnej opere a na hlavnej vlakovej stanici.

Počasie komplikovalo aj prevádzku MHD, po niektorých uliciach sa valila voda. Vyplýva to z vyjadrení hasičov, Technickej správy komunikácií a Pražskej integrovanej dopravy (PID). Silná búrka zasiahla Prahu krátko po 18.00 h, zhruba do 20.15 h hasiči evidovali osemdesiat výjazdov kvôli následkom búrky. Do odpratávania škôd sa zapojili aj dobrovoľní a drážni hasiči a tiež hasiči dopravného podniku. "Ide o popadané stromy a zatopené suterény. Napríklad v Štátnej opere alebo na hlavnej stanici," uviedli na sieti X a pripojili fotografie zatopených miestností opery.

Práce na obnove Turnianskeho hradu pokračujú (Zdroj: TASR/František Iván)

Práve škody v suteréne Štátnej opery, kde sa nachádza aj javisková točňa zmodernizovaná pri rekonštrukcii v roku 2019, budú podľa hasičov značné. V niektorých miestnostiach bolo niekoľko centimetrov vody, hasiči ju museli odčerpať. Tomáš Staněk, hovorca Národného divadla, pod ktoré opera spadá, ČTK povedal, že zasiahnuté boli skúšobne, sklady dekorácií i chodby. "Voda sa do podzemia Štátnej opery dostala zvonka cez zásobovací tunel a niečo zrejme aj spätne kanalizáciou," uviedol Staněk. Zrekonštruovanú historickú budovu Štátnej opery Praha odovzdala spoločnosť Hochtief vedeniu ND v decembri 2019. Pôvodný odhad nákladov rekonštrukcie bol približne 900 miliónov korún (37 miliónov eur), cena ale vzrástla na 1,3 miliardy korún vrátane DPH (53,9 milióna eur). Dôvodom bola hlavne zmena technológie javiskovej točne za 115 miliónov korún a rekonštrukcia vzduchotechniky.

 

Shrnutí činnosti hasičů v úterý odpoledne. V době od 16:00 hodin do večera jsme zasahovali na 83 místech. Nejvíce...

Posted by HZS Karlovarského kraje, www.hzs-kvk.cz on Wednesday, August 16, 2023
 

Děkujeme Hasiči Praha za pomoc při odstraňování následků dnešní bouřky v podzemí Státní opery.

Posted by Národní divadlo on Wednesday, August 16, 2023
 

Prahu a střední Čechy zasáhly silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. Některé ulice se takřka proměnily v řeku....

Posted by Události z Prahy on Wednesday, August 16, 2023

Na pražskej hlavnej stanici voda natiekla do odbavovacej haly. Podľa Správy železníc pritiekla po zjazdovej rampe, ktorá privádza autá a taxíky k odchodovým tabuliam v hornej časti budovy. "Natiekla do obchodov aj pokladníc dopravcov, ktoré ale v obmedzenom režime fungujú. Následky hodinu odstraňovali drážni hasiči, upratovací servis aj ochranka. Stanica je v prevádzke a vlaky jazdia!" uviedla okolo 20:15 na sieti X Správa železníc.

Hovorca hasičov Martin Kavka v Českej televízii povedal, že najprv sa zásahy týkali hlavne severu mesta a centra, postupne ale vychádzali po celej Prahe. Hasiči tiež zverejnili fotografie áut, na ktoré spadli stromy, a video, na ktorom je vidieť, že sa niektoré ulice v Prahe premenili na rieku. Podľa Technickej správy komunikácií hlavného mesta Prahy bol kvôli vode na vozovke uzavretý Zlíchovský tunel. 

Viac o téme: PočasieBúrkyPrahaŠtátna opera
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu