Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia upozorňuje: Pri poskytovaní osobných údajov či práv k účtom treba byť obozretný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Polícia apeluje na občanov, aby boli pri poskytovaní osobných údajov či prístupových práv k bankovým účtom nanajvýš obozretní. Vyzýva ich, aby neverili neznámym osobám, ktoré sľubujú nezištnú pomoc. Občania sa môžu stať nielen obeťou trestného činu, ale aj spolupáchateľom pri páchaní trestnej činnosti. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

 Ľudia môžu svoje údaje poskytnúť vedome či nevedome. "O vedomé poskytnutie údajov ide najmä vtedy, ak si klient založí účet v bankovej inštitúcii buď online, alebo fyzicky s vedomím, že za to dostane finančnú odmenu alebo províziu. Prístupové údaje neskôr odovzdá na základe požiadavky tretej osobe, čím stráca nad účtom kontrolu," upozornila Bárdyová. Účet môže byť následne zneužitý na páchanie trestnej činnosti, prípadne podporu zločineckej skupiny alebo financovanie terorizmu. Takéto vedomé konanie môže napĺňať niektorú zo skutkových podstát trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

 

POZOR NA PRANIE ŠPINAVÝCH PEŇAZÍ: MÔŽETE BYŤ SPOLUPÁCHATEĽOM ☝️ 📣 Upozorňujeme občanov, aby boli pri poskytovaní...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, August 11, 2023

Pri nevedomom poskytnutí údajov sú občania väčšinou zároveň aj obeťami trestného činu. "Prístup účtu poskytujú s vidinou veľkého zisku z investovania s akciami či kryptomenami, alebo na získanie výhodnej pôžičky mimo bankového sektora. Keďže sami nevedia alebo nechcú investovať, spoliehajú sa na 'odborné rady' od neznámych osôb, ktoré ich navádzajú na sprístupnenie ich počítača alebo mobilu tretím stranám," skonštatovala hovorkyňa. Väčšinou potom založia nový účet a prístup k nemu odovzdajú "poradcovi", ktorý ho môže zneužiť na trestnú činnosť. Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch občania takéto účty zakladajú a neskôr sprístupňujú neznámym osobám opakovane. Takéto konanie sa môže posudzovať ako legalizácia výnosu z trestnej činnosti.

Polícia upozorňuje: Pri poskytovaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: UpozornenieúčtyPrávaPolícia Osobné údajeObozretnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu