Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vozový park Policajného zboru omladí ďalších 24 nových dnes odovzdaných SUV vozidiel

Nové farby polície a nové policajné autá Zobraziť galériu (2)
Nové farby polície a nové policajné autá (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR nakúpilo v tejto kategórií na účel plnenia služobných úloh Policajného zboru 400 kusov vozidiel SUV Toyota RAV4 PHEV. Odovzdaných do terénu je dnešným dňom takmer jedna tretina z daného počtu, 289 vozidiel.

Rezort vnútra bude v odovzdávaní ďalších áut systematicky pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. 24 kusov nových plug-in hybridných vozidiel z kategórie SUV bolo dnes predpoludním prerozdelených na krajské a okresné riaditeľstvá Policajného zboru v rámci krajov Trnava (4 ks), Nitra (4 ks), Banská Bystrica (4 ks), Žilina (4ks), Trenčín (4ks) a Košice (4ks).Vozidlá sú zakúpené zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Technická špecifikácia: Vozidlá sú kategórie SUV Toyota RAV4 Plug - In Hybrid, 2,5 Plug in hybrid, vo výbave 225 kombinovaný výkon, z toho benzínový motor 135 KW a elektromotor 89 kW, automatická prevodovka e-CVT - benzín, 4x4, CO2 - 22 g/km, výbava DYNAMIC, dojazd v elektrickom režime 75 km. Cena za vozidlo je 67 546,11 eur s DPH.

Samozrejmosťou je záruka na vozidlo 5 rokov/150 000 kilometrov, set zimných originálnych diskov s pneumatikami, metalická farba, svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre políciu SR, nový polep, príprava na rádio stanicu, kamera za čelným sklom, opačné zapínanie bezpečnostného pásu vzadu, tmavé slnečné fólie či hasiaci prístroj.

Policajti o výkone sú s novým vozovým parkom spokojní

Nové autá hodnotia policajti vo výkone veľmi pozitívne. Príslušníci základných útvarov v služobnom obvode Krajského Policajného zboru v Nitre si pochvaľujú ich estetickú a dizajnovú stránku, výbavu ako aj motorizáciu nových vozidiel. Sú spokojní s komfortom, prejazdnosťou ako aj technickými vybaveniami vozidiel. Pozitívne hodnotia tiež vyššiu svetlú výšku vozidla, zadnú cúvaciu kameru a parkovacie senzory, ktoré policajti ocenia či už pri parkovaní po príchode na miesto preverenia udalosti, prípadne pri prejazde nerovností na cestných komunikáciách v služobnom obvode počas hliadkovej a obchôdzkovej služby. Dojazd vozidla je dostatočný a dokáže sa navýšiť dobíjaním batérie počas jazdy.

archívne video Roman Mikulec odovzdal príslušníkom 37 nových policajných vozidiel aj s novým dizajnom do užívania v Bratislave, Trnave a Nitre

Roman Mikulec odovzdal príslušníkom 37 nových policajných vozidiel aj s novým dizajnom do užívania v Bratislave, Trnave a Nitre (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Policajti v Trenčianskom kraji si pochvaľujú dynamiku jazdy, priestor vo vnútri vozidla. Spokojní sú s výkonom vozidiel a aj s bezpečnostnými prvkami v prípade nehody. Najviac oceňujú bezpečnostné systémy ako udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, varovanie pred kolíziou a pod. Oboznamujú sa s výhodami agregátu Plug- in hybrid, pričom však doteraz hlavne registrujú úsporu v spotrebe PHM. Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave sa cítia omnoho bezpečnejšie nakoľko vozidlá majú až niekoľko bezpečnostných prvkov. Sú priestranné, čo je využiteľné najmä pri uložení technických prostriedkov a inej techniky potrebnej pri výkone služby. Pozitívny pre posádku vozidla je aj pridaný prvok na upnutie bezpečnostného pásu pre eskortovanú osobu, nakoľko policajt sa nemusí nakláňať cez osobu pre bezpečnostný pás.

Vozový park Policajného zboru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook-Policie ČR)

Oceňujú, že vozidlá sú vhodné aj do terénu, pričom aj v meste je ich využiteľnosť vysoká, najmä pri vchádzaní a vychádzaní na rôzne miesta pri preverovaní podnetov od občanov. Pozitívnu spätnú väzbu dostávajú príslušníci aj od občanov: „Konečne aj Policajný zbor Slovenskej republiky bude mať pekné a bezpečné vozidlá v Európskej únii.“ Ministerstvo vnútra SR zároveň systematicky realizuje aj montáž nabíjacích staníc v rámci celej SR. Pre potreby nabíjania plug-in hybridných vozidiel, elektrických vozidiel máme aktuálne vybudovaných 202 nabíjacích bodov. Do konca novembra plánujeme vybudovať 430 nabíjacích bodov v rámci celej SR.
 

Viac o téme: OdovzdanieVozový parkPolícia Ministerstvo vnútraPolicajný zborSUV vozidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu