Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší trend Barbie sa premenil na hrozbu! Pozor: Cez túto aplikáciu sprístupňujete citlivé údaje

Veronika Remišová (Za Ľudí)
Veronika Remišová (Za Ľudí) (Zdroj: Barbie.me, Topky/ Vlado Anjel, Kristián Korem)

BRATISLAVA - Aplikácia, ktorá z fotky ľudí spraví Barbie alebo Kena, nespĺňa požiadavky na ochranu osobných údajov podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (GDPR). Vyhlásil to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na sociálnej sieti, ktorý upozornil na používanie aplikácie Bairbie.me.

"Vďaka mánii, ktorú spôsobil film Barbie, masovo využívajú aplikáciu, ktorú v skutočnosti nepotrebujú, a neprekáža im ani to, že jej udelia prístup napríklad k histórii platieb," uviedol NBÚ. Ozrejmil, že tvorcom aplikácií ľudia tiež umožnia pristupovať ku kamere, záznamom o polohe, záznamom o tom, aké sociálne siete používajú či presným technickým údajom smartfónu.

Archívne video: CHANEL kostýmy vo filme Barbie: Nechýba chanelovský tvíd, či ikonická kabelka v tvare srdca

CHANEL kostýmy vo filme Barbie: Nechýba chanelovský tvíd, či ikonická kabelka v tvare srdca (Zdroj: © 2023 WARNER BROS. ENT. ALL RIGHTS RESERVED. © 2023 MATTEL.)

Nie je podľa úradu jasné, ako budú jej tvorcovia narábať s dátami, ktoré zhromaždia. Odporúča preto vyhnúť sa používaniu takýchto aplikácií, keďže neskôr môžu podľa ich slov slúžiť ako možná "vstupná brána" k informáciám alebo peniazom. "Dôležité je vždy skontrolovať, k čomu všetkému má aplikácia prístup. Ak si pýta zbytočné prístupy, nepovoľte jej ich, aplikáciu nepoužívajte a vymažte si ju," doplnil.

Viac o téme: údajeAplikáciaBarbieGDPR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu