Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu zasiahne tlaková níž XAN: Búrka a veterná smršť už v Nemecku napáchala škody, víkend bude viac ako upršaný

(Zdroj: gettyimages, TASR)

BRATISLAVA - Nasledujúce hodiny a dni počasie v Európe bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorá dostala meno XAN. Spolu s tlakovou nížou sa bude na naše územie presúvať aj výrazný studený front, ktorý ovplyvní aj počasie na Slovensku. Slovensko a Európu tak čaká ďalšia vlna zrážok.

Podľa predpovedí od meteorológov sa počasie v priebehu nadchádzajúcich hodín výrazne zhorší, informuje imeteo.sk. Vlniaci sa studený front prinesie zrážky už od štvrtka aj na naše územie. Tlaková níž XAN, ktorá sa už v stredu popoludní prehnala západným Nemeckom, spôsobila rozsiahle materiálne škody. Búrky boli sprevádzané silným dažďom, krupobitím a nárazovým vetrom, prevracali kontajnery, unášali letné terasy a vietor vyvracal stromy aj s koreňmi. Tlaková níž Xan sa dnes bude presúvať smerom k Českej republike až k nášmu územiu.

Studený front rozdelí Slovensko na dve polovice už vo štvrtok. Zatiaľ čo vo východnej polovici bude teplo a dusno s teplotami nad 30 stupňov Celzia, v severozápadnej polovici nášho územia bude oblačné až zamračené počasie s početnými zrážkami.

 

Neurčitosť v predpovedi výdatných zrážok v závere týždňa Zrejme ste už niektorí postrehli, že v závere týždňa modelové...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, August 2, 2023

Počas piatka a víkendu však zrážky pribudnú aj na východnom Slovensku, front sa zvlní a búrky zasiahnu aj juh a východ krajiny. Numerické modely zatiaľ nevedia presne určiť, v ktorých miestach budú zrážky najsilnejšie, no isté je, že s početnými zrážkami je potrebné počítať až do nadchádzajúceho pondelka. Podľa SHMÚ bude prevažne dusno najmä na krajnom západe a severozápade len prechodne, a od severozápadu sa postupne začne ochladzovať. Početné zrážky sa môžu dokonca prejaviť aj na vodných tokoch.

Viac o téme: PočasieBúrkyZrážkyTlaková nížXAN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu