Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peľová sezóna tráv sa končí: Pribúdať však teraz budú alergény neskorého leta a jesene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V 30. kalendárnom týždni na území Slovenska naďalej v ovzduší dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ invazívnej ambrózie sa vyskytoval len sporadicky vo veľmi nízkych koncentráciách, peľ paliny dosahoval na väčšine územia nízke denné koncentrácie.

"Peľ tráv v ovzduší dosahoval vyššie denné hladiny už len na severe Slovenska. Na ostatnom území alergiologicky významné denné koncentrácie dosiahol len ojedinele. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, astrovitých a mrlíka. Spóry húb boli najpočetnejšie zastúpené rodmi Alternária a Cladospórium," dodala Lafférsová.

Peľ paliny v budúcom týždni dosiahne miestami alergiologicky významné denné hladiny

Peľová sezóna tráv sa na Slovensku končí, alergiologicky významné denné koncentrácie sa môžu vyskytnúť už len na severe krajiny. V ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, ktoré patria medzi silné alergény neskorého leta a jesene. Podľa hygienikov peľ paliny v budúcom týždni dosiahne miestami alergiologicky významné denné hladiny, peľ ambrózie v alergiologicky významných hladinách očakávajú o približne dva týždne.

Viac o téme: KoniecTrávaSlovenskoRÚVZPeľová sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu