Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové plány? Hlas-SD chce dostať cestovný ruch a regionálny rozvoj pod jeden rezort

Hlas-SD Zobraziť galériu (2)
Hlas-SD (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

PORÁČ - Mimoparlamentná strana Hlas-SD chce dostať cestovný ruch pod jeden rezort spolu s regionálnym rozvojom. Zástupcovia strany o tom informovali na štvrtkovej konferencii v obci Poráč na Spiši. V oblasti bezpečnosti chcú v tejto súvislosti zaviesť aj systematické rozširovanie kamerových monitorovacích systémov.

"Ďalším riešením je podpora registrovaných sociálnych podnikov, ktoré sa svojou činnosťou orientujú na aktivity priamo napojené na cestovný ruch a turistiku," uvádza strana, ktorá tiež navrhuje zavedenie systému evidencie digitálnych platforiem ubytovania.

archívne video TK strany Hlas SD Slovensko za Matoviča a Hegera schudobnelo

TK strany Hlas SD Slovensko za Matoviča a Hegera schudobnelo (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Cieľom je zamedziť rozširovanie šedej ekonomiky nelegálneho poskytovania ubytovania na úkor financií miest, obcí a ich obyvateľov. Hlas-SD bude tiež presadzovať podporu vidieckeho turizmu a odstupňovanie kompetencií, ktoré súvisí aj s finančnou podporou samospráv. Tam patria aj významné destinácie cestovného ruchu.

Podpredseda strany Richard Raši v tejto súvislosti upozornil, že od roku 2020 cestovný ruch na Slovensku likvidovala nielen pandémia, ale hlavne bývalé vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Skonštatoval, že negatívne kroky sa prejavili najmä v regiónoch. Do roku 2020 pritom tvoril cestovný ruch tri percentná HDP a zamestnával viac ako 180.000 ľudí. "Vlády, ktoré nám posledné tri a pol roka vládli, akoby nechápali prínos využitia prírodného bohatstva, historického dedičstva a lokálneho potenciálu pre podporu miestnej ekonomiky," skonštatoval Raši.

Richard Raši
Zobraziť galériu (2)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cestovný ruch podporuje ekonomiku samospráv

Expert pre samosprávy Michal Kaliňák zdôraznil, že až 46 percent primátorov a starostov je presvedčených, že cestovný ruch podporuje ekonomiku samospráv a potrebuje výraznú a systematickú pomoc. Súčasná situácia poukázala podľa Kamila Šaška, ekonomického experta strany, na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania a zároveň odkryla jej negatívny vplyv na miestne ekonomiky a samosprávu.

"Ak rodinné podniky pôsobia vo viac ako 53 percent samospráv, je evidentné, že množstvo z nich je naviazané na cestovný ruch, či už službami alebo výrobkami," objasnil a upozornil na dôležitosť podpory lokálnych zamestnávateľov, ktorí často pôsobia v územiach, kde žiadny zahraničný investor nepríde. 

Viac o téme: RezortCestovný ruchHlas-SDRegionálny rozvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu