Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najvyšší správny súd vybavil viac ako 93 percent prípadov prevzatých z Najvyššieho súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Najvyšší správny súd (NSS) SR vybavil počas takmer dvoch rokov činnosti viac ako 93 percent prípadov prevzatých z Najvyššieho súdu (NS) SR. Ide o tzv. kasačné sťažnosti, čiže mimoriadne opravné prostriedky v správnom súdnictve. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval predseda NSS SR Pavol Naď.

Najvyšší správny súd prevzal z Najvyššieho súdu celkovo 1932 prípadov, z nich vybavil 1811. "Je to unikátny údaj, som na to hrdý. Ďakujem za to všetkým sudcom a asistentom sudcov Najvyššieho správneho súdu SR," zdôraznil Naď. Na vyššiu kvalitatívnu úroveň v porovnaní s minulosťou sa podľa Naďa podarilo dostať disciplinárne konania. "Naše tri disciplinárne senáty zvládli všetky veci, ktoré sme prevzali zo Súdnej rady SR," povedal.

Video: Najvyšší správny súd má za sebou 2 roky fungovania

Najvyšší správny súd má za sebou 2 roky fungovania (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Na prelome rokov 2022 a 2023 súd rozhodoval aj o volebných žalobách súvisiacich s voľbami do územnej samosprávy. "Prvýkrát prebehla na Slovensku súdna kontrola volebnej agendy v zákonom stanovenej lehote," zdôraznil. Najvyšší správny súd funguje od augusta 2021. Rozhoduje v správnej, volebnej a disciplinárnej agende. Súd doteraz vybavil 3500 z celkového počtu 5530 prevzatých alebo nových doručených prípadov.

"NSS popri rozhodovacej činnosti veľmi intenzívne naštartoval činnosť v zjednocovaní judikatúry vydávaním zbierky rozhodnutí," podotkol predseda súdu. Rovnako dôležitým je podľa neho aj rozhodovací proces vo veľkom a kompetenčnom senáte.

Viac o téme: Najvyšší súdNajvyšší správny súdPavol Naď.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu