Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimoriadne nepriaznivé počasie: Meteorológovia varujú, poobede zasiahnu Slovensko extrémne silný vietor a búrky!

(Zdroj: TASR/František Iván, Getty Images)

BRATISLAVA - Územím Slovenskej republiky sa dnes preženú mohutné búrky. Meteorológovia zatiaľ nevedia predpovedať intenzitu búrok, no predpokladajú, že by mohli spôsobiť aj materiálne škody. Odporúčajú preto pozorne sledovať meteorologickú situáciu.

V priebehu dnešného dňa vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý vyženie teploty až k 35 stupňom Celzia. Vďaka tomu sa vzduch výrazne labilizuje a pripraví prostredie na presun studeného frontu, v rámci ktorého sa nad Českom a Rakúskom začnú formovať silné búrky. V priebehu popoludnia sa sformujú do rozsiahleho búrkového systému, ktorý sa presunie z východu a môže predstavovať mimoriadne nebezpečenstvo, informovalo imeteo.sk.

Ovčiarska nedeľa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Rozsiahly búrkový systém sa presunie obzvlášť rýchlo a nečakane, varujú odborníci. Aj keď spočiatku okolo 14:00 až 15:00 môže ísť najmä nad územím Nemecka o zrážky a slabšie búrky, po 15:00 hod by sa nad Českou republikou a Rakúskom búrkový systém mohol sformovať do dlhej línie a zasiahnuť Slovensko v plnom rozsahu. Prvé predpovede hovoria o 17:00 hodine, kedy mohutné búrky zasiahnu najskôr západné Slovensko a vo večerných hodinách sa budú presúvať smerom na východ Slovenska.

Odborníci hovoria o mimoriadne nebezpečnom jave, ktorý prinesie aj silný nárazový vietor. Ten by na západe Slovenska mohol dosiahnuť rýchlosť až 130 km/h. Na území Rakúska, severozápadného Maďarska, ale aj západného Slovenska bol vydaný tretí stupeň výstrahy pred búrkami. Ďalšia vlna búrok nás neobíde ani v priebehu utorka. Príde k nám od juhozápadu a prinesie početné búrkové mračná.

Viac o téme: PočasieDážďBúrkaSilný vietorTretí stupeň výstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu