Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimoriadne teplé počasie si vyberá svoju daň: Na slovensko-maďarských hraniciach sa objavil nebezpečný sršeň ázijský!

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ – Agentúra na ochranu prírody a krajiny v Českej republike upozornila na mimoriadne invazívny druh sršňa ázijského. Ten sa objavil na slovensko-maďarských hraniciach a ohrozuje najmä včelárov, ale aj alergikov.

Tomuto mimoriadne invazívnemu druhu hmyzu nahráva najmä fakt, že jeseň je teplá a teploty naďalej atakujú hranicu 30 stupňov Celzia. Podľa českej agentúry na ochranu prírody našli sršňa iba pár kilometrov od našich hraníc, v okolí maďarskej obce Hédervár, severozápadne od mesta Györ, informujú české médiá. Experti na tomto mieste našli už desať jedincov.

Podujatie Človek a príroda v MSD Martin (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Sršeň ázijský pochádza z Ázie, vyskytuje sa najmä v severovýchodnej Indii, v južnej a strednej Číne ale aj v Indonézii. Na rozdiel od európskeho druhu je menší, tmavší a má výrazne žlté nohy. Z jeho rozšírenia v Európe majú strach najmä ochrancovia prírody. Nemá na našom území žiadneho prirodzeného nepriateľa, a najväčšie nebezpečenstvo predstavuje pre európske včely. Tie im slúžia ako potrava a dokážu tak zlikvidovať celé včelstvá.

Nepríjemné je však aj stretnutie človeka s týmto druhom hmyzu, pretože dokáže obeť prenasledovať aj niekoľko desiatok metrov od hniezda a v prípade ohrozenia je jeho uštipnutie mimoriadne bolestivé a môže spôsobiť alergickú reakciu. Prvýkrát sa sršeň ázijský objavil na území Európy pred 20 rokmi spolu so zásielkou keramiky z východnej Ázie. Najväčšie problémy spôsobuje aktuálne vo Francúzsku miestnym včelárom. V Španielsku bolo v roku 2020 objavených približne 30 tisíc hniezd spomínaného hmyzu. Slovenskí hasiči sa na príchod tohto nebezpečného hmyzu začali pripravovať už vo februári 2023 v spolupráci s francúzskymi hasičmi a odborníkmi na likvidáciu sršních hniezd.

Viac o téme: SršeňSršeň ázijskýInvazívny druhBodnutie hmyzom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu