Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príjmovou chudobou je ohrozených 735-tisíc ľudí: To je 13,7 percenta obyvateľstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Celkový podiel pracujúcich ľudí ohrozených príjmovou chudobou medzi rokmi 2020 a 2021 stúpol o 0,4 % na 7,1 %. Ohrozených príjmovou chudobou k júnu 2023 je podľa údajov Štatistického úradu 735.000 ľudí, teda 13,7 % obyvateľstva. Uviedlo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ako reakciu na odborový zväz (OZ) KOVO, ktorý sa vyjadril, že odhaduje, že pracujúcich chudobných môže byť 14 %.

Odborári poukázali aj na to, že podiel domácností pod hranicou chudoby medziročne stúpol vo všetkých typoch domácností okrem seniorských. Narástol aj napriek zvýšenému daňovému bonusu na deti. OZ KOVO upozornil na nastavenie daňového bonusu. Jeho maximálne plnenie totiž dosiahnu pracujúci s vyšším príjmom.

archívne video Rozpočet Žilinského samosprávneho kraja na rok 2023

Rozpočet Žilinského samosprávneho kraja na rok 2023 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"Vyjadrenie OZ KOVO k efektu zmeny nastavenia daňového bonusu na mieru rizika chudoby pracujúcich nepovažujeme za korektné. Zmeny v rodinnej politike nadobudli účinnosť v júli 2022, respektíve v januári 2023. Dosahy týchto zmien bude možné pozorovať najskôr v údajoch o príjmoch domácností zozbieraných za roky 2022 a 2023," vyjadrilo sa MPSVR SR.

Došlo k zmene v nastavení valorizácie životného minima 

Ministerstvo pripomenulo, že od apríla 2023 došlo k zmene v nastavení valorizácie životného minima. Suma životného minima sa tak valorizuje podľa inflácie nízkopríjmových domácností. Hodnota životného minima má zostať v súlade s cenami tovarov a služieb.

"K 1. júlu 2023 sa valorizovali všetky dávky a príspevky, ktoré sú naviazané na úpravu súm životného minima na základe koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Táto zmena výšky životného minima ovplyvňuje nielen príjemcov dávok a príspevkov viazaných na životné minimum, ale aj príjmovú situáciu pracujúcich, napríklad prostredníctvom výšky nezdaniteľnej časti základu dane," uviedlo ministerstvo.

Viac o téme: ChudobaHrozbaObyvateľstvoPríjmyMPSVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu