Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smer podal návrh na mimoriadnu schôdzu ku kompenzáciám pre samosprávy

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer-SD podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR ku kompenzáciám pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC). Chce na nej prijať uznesenie, ktorým bude parlament žiadať vládu, aby pre samosprávy okamžite uvoľnila kompenzáciu vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur. Návrh podpísali poslanci Smeru-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený).

"V roku 2022 a 2023 boli prijaté viaceré sociálne zákony, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú príjmy miest, obcí a VÚC a k tomu prišli aj vysoké ceny energií, na ktoré, žiaľ, vláda neponúkla žiadne kompenzačné opatrenia," uviedol v stanovisku šéf Smeru-SD Robert Fico. V štátnom rozpočte na rok 2023 je podľa neho schválená rezerva vo výške 860 miliónov eur. Dodal, že na kompenzácie vysokých cien energií malo ísť samosprávam podľa dohody 200 miliónov eur, k čomu nedošlo. Schôdza by mala byť podľa slov Fica koncom budúceho týždňa. Po podaní návrhu má podľa rokovacieho poriadku NR SR predseda parlamentu zvolať schôdzu do siedmich dní.

Archívne video: Premiér Ódor po rokovaní s predstaviteľmi samospráv 

Premiér Ódor po rokovaní s predstaviteľmi samospráv (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér Ľudovít Ódor uviedol, že ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády naďalej platí v rámci možností štátneho rozpočtu. Zároveň zdôraznil, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií. Parlamentom schválené zmeny rôznych zákonov totiž spôsobili výpadok rozpočtových príjmov. Zástupcovia samospráv mali vo štvrtok (13. 7.) o kompenzáciách rokovať s premiérom, napokon sa stretnutie zrušilo, čo kritizovalo združenie samosprávnych krajov SK8 aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Viac o téme: SchôdzaKompenzácieSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu