Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Združenie miest a obcí Slovenska varuje: Ak sa obce nedofinancujú, v septembri môžu mať obrovské existenčné problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MEDZIBROD - Ak vláda SR neuvoľní požadovaných 108 miliónov eur pre samosprávy, v septembri môžu mať slovenské obce obrovské existenčné problémy. Situácia sa môže zhoršiť najmä v obecných a mestských školách, ktoré majú samosprávy zo zákona povinnosť financovať, avšak štát im na ich dofinancovanie peniaze nedal. Zhodli sa na tom zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na rokovaní v Medzibrode v okrese Brezno.

 Podľa zástupcov samospráv už dnes majú obce problémy s niektorými finančne poddimenzovanými pracovnými pozíciami v materských a základných školách. Problémy sa môžu ešte zvýšiť od septembra, keď sa majú zo zákona zvýšiť platy učiteľov o desať percent. Ako uviedla predsedníčka novoustanovenej Komory obcí pri ZMOS Božena Kováčová, problémy nenastanú len v školách, ale budú aj s celkovým dodržiavaním originálnych kompetencií samospráv.

archívne video ZMOS poukazuje na problémy dotknutých obcí spojených s novou zonáciou Národných parkov

ZMOS poukazuje na problémy dotknutých obcí spojených s novou zonáciou Národných parkov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa predsedu sekcie verejnej správy ZMOS Gabriela Mihályiho pripravovaný projekt centier zdieľaných služieb z plánu obnovy bude pre samosprávy veľkou podporou. "Pilotný projekt môže budovať dôveru vo verejnú správu. Vyzývam preto všetkých partnerov, ministerstvo vnútra, aby sme o tejto výzve najprv viac hovorili. Aké sú ciele tohto projektu, v akom rozsahu ho ideme implementovať, aké sú očakávania občanov. Aby sme potom tieto ciele mohli lepšie priblížiť občanom," uviedol. Projekt považuje za prínosný, má ľuďom v malých obciach zrýchliť a zefektívniť služby verejnej správy a verejnú správu ešte viac priblížiť občanom.

Jozef Božik
Zobraziť galériu (2)
Jozef Božik  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na rokovaní sa venovali aj príprave reformy verejnej správy

Na rokovaní sa venovali aj príprave reformy verejnej správy. "Ak sa na Slovensku začne hovoriť o reforme verejnej správy a o rušení a spájaní obcí, chceme, aby sme do diskusie boli prizvaní aj my," pripomenula Kováčová. ZMOS aktuálne zastupuje 94 percent miest a obcí Slovenska.

Ako uviedol hovorca predsedu vlády SR Peter Majer, na stanovisku premiéra sa od stretnutia so samosprávami, ktoré sa konalo 19. júla, nič nemení. Premiér Ľudovít Ódor vtedy uviedol, že vláda vníma aktuálnu situáciu samospráv, počká však do 15. augusta, keď bude mať Ministerstvo financií SR pripravenú správu o stave verejných financií a následne nájde také riešenie, ktoré by samosprávam pomohlo a ktoré umožní štátny rozpočet.
 

Viac o téme: FinancovanieVládaMestáObceSamosprávySlovenskoZMOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu