Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matovič má problém: Musí vymazať desiatky statusov o Haščákovi! Finančník naňho podáva aj civilnú žalobu

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Okresný súd nariadil neodkladné opatrenie, ktorým Igorovi Matovičovi a strane OĽANO ukladá povinnosť zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Informovali o tom Haščákovi advokáti.

Súd zároveň Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu nariadil vymazať zo svojich profilov na sociálnych sieťach desiatky príspevkov a videí, ktoré takéto výroky obsahujú. "Rozhodnutie samozrejme vnímame pozitívne. Od kohokoľvek, kto počas dlhej doby zastával najvyššie verejné funkcie by sme očakávali, že bude rešpektovať práva iných osôb. Môžeme preto iba vysloviť poľutovanie nad tým, že sme sa ochrany práv pána Haščáka museli domáhať až súdnou cestou. Postup Igora Matoviča bol až zarážajúci. Jeho konanie nasvedčovalo tomu, že dokonca aj po doručení našej výzvy chcel ujmu na právach nášho klienta značne rozšíriť," uviedol  Alexander Kadela, partner advokátskej kancelárie Relevans zastupujúcej Jaroslava Haščáka.

Súd zároveň vo svojom rozhodnutí konštatuje, že videá a príspevky Igora Matoviča obsahujú prejavy o Haščákovi, ktoré nie je možné spoločensky tolerovať. Podľa súdu totiž "nebolo cieľom Igora Matoviča využiť svoje postavenie na otvorenie legitímnej verejnej diskusie, nakoľko príspevky a videá neobsahujú prípustnú a vecnú kritiku, ale osobné slovné útoky, ktoré nesledujú žiadny legitímny cieľ."

archívne video

Tlačová konferencia strany Oľano: Igor Matovič k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Haščákových advokát súd nariadil neokladné opatrenie aj z toho dôvodu, že Matovič aj po zaslaní výzvy na zdržanie sa šírenia urážlivých výrokov, v tomto konaní pokračoval, dokonca jeho útoky naberali na intenzite. Haščák sa preto rozhodol, že na expremiéra a bývalého ministra financií, podá civilnú žalobu. "Neodkladné opatrenie však nie je vhodným inštitútom na domáhanie sa všetkých nárokov, ktoré Jaroslavovi Haščákovi v súvislosti s konaním Igora Matoviča vznikli. Preto pristúpime k podaniu civilnej žaloby, ktorou tieto nároky v mene nášho klienta uplatníme. Žalobu momentálne finalizujeme," uviedol Kadela.

Matovič zatiaľ rozhodnutie súdu o Haščákovi nedostal, hovorí o snahe umlčať ho

Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič považuje neodkladné opatrenie súdu, podľa ktorého sa má zdržať zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov o finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, za snahu umlčať ho. Oficiálne zatiaľ verdikt nedostal. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

Matovič zatiaľ rozhodnutie súdu o Haščákovi nedostal, hovorí o snahe umlčať ho (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zariadim sa podľa toho, čo mi bude doručené, vyhodnotím. Ak to rozhodnutie súdu bude v súlade s verejným záujmom, budem ho rešpektovať. Ak nebude, nebudem ho rešpektovať," vyhlásil Matovič. Naďalej chce o finančníkovi "hovoriť pravdu" bez ohľadu na to, či si to praje alebo nie. Poslanec hnutia Milan Vetrák upozornil, že proti neodkladnému opatreniu bude možné odvolanie. "Neodkladné opatrenie vzniká tak, že súd nedá možnosť vyjadriť sa druhej strane. Čiže súd vychádza len z tých hlúposti, ktoré tam pán Haščák natáral," podotkol.

Viac o téme: UrážkySúd Igor MatovičJaroslav HaščákNeodkladné opatrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu