Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Wlachovský tvrdí, že NATO je pre Slovensko najlepšou zárukou bezpečnosti

Miroslav Wlachovský Zobraziť galériu (2)
Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia (NATO) predstavuje pre Slovensko najlepšiu záruku bezpečnosti, uviedol v stredu na záver jej dvojdňovej vrcholnej schôdzky v litovskom hlavnom meste Vilnius šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský.

"Summit dokázal, že Severoatlantická aliancia predstavuje pre Slovensko najlepšiu záruku bezpečnosti," uviedol Wlachovský s tým, že ktokoľvek uvažuje o iných alternatívach, zahráva sa so strategickými záujmami štátu.

VIDEO Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom

Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Minister zahraničných vecí SR zároveň označil dvojdňový summit Aliancie za historický z hľadiska jej rozšírenia o Fínsko a čoskoro i o Švédsko, ako aj z hľadiska zavedenia nového formátu rokovaní s Ukrajinou v podobe Rady NATO-Ukrajina. Minister obrany SR Martin Sklenár vyzdvihol, že na summite sa dohodli nové moderné obranné plány, ktoré pomáhajú brániť východné krídlo a "každý centimeter štvorcový" NATO.

Wlachovský tvrdí, že NATO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mnohé krajiny investujú do svojej obrany oveľa viac

"Spojenci sú jednotní v tom, že budú reagovať na akýkoľvek útok, ktorý by sa odohral proti ktorejkoľvek krajine," zdôraznil.  Ako pokračoval, vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu mnohé krajiny investujú do svojej obrany oveľa viac, než je dosiaľ deklarovaná ambícia dvoch percent HDP. Sklenár v súvislosti so summitom ocenil jednotu všetkých členských krajín voči aktuálnemu dianiu vo svete. Poukázal tiež na odhodlanosť členov navzájom si pomáhať, čo podľa neho vidno nielen pri poskytovaní pomoci Ukrajine, ale aj v podpore krajín na východnom krídle NATO.

Viac o téme: BezpečnosťZárukaSlovenskoNATOSummit NATOMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu