Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brusel prišiel s ďalšou novinkou, ktorá mnohých nahnevá: Na 50-tku v meste môžete zabudnúť! Takto si to predstavujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA – Ďalší nápad z Bruselu v mnohých vodičoch vyvolá nevôľu. Naopak, nájde sa dosť aj takých, ktorí by navrhovanú zmenu s radosťou privítali. Európska komisia uvažuje nad tým, že by sa rýchlosť v mestách a obciach plošne znížila z terajšej 50-tky iba na 30 kilometrov za hodinu. Niektoré európske mestá majú v praxi toto obmedzenie zavedené už dnes. Môžu k nim pribudnúť čoskoro aj niektoré slovenské.

Európska rada pre bezpečnosť v doprave považuje rýchlosť 30 kilometrov za hodinu za nový štandard v tých častiach miest, kde dochádza k premiešavaniu áut s cyklistami a chodcami. K zníženiu rýchlostného limitu už pristúpili v Paríži či Bruseli. „Napríklad pri zrážke automobilu pri 30 km/h s chodcom, má chodec skoro 100-percentnú šancu na prežitie. Samozrejme, záleží od okolností. Pri 50 km/h je už len polovičná šanca na prežitie,“ uviedol pre RTVS šéf Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Archívne video: Na Pajštúnskej ulici v Bratislave neovládateľné auto vo veľkej rýchlosti vytrhávalo dopravné značenie

Na Pajštúnskej ulici v Bratislave neovládateľné auto vo veľkej rýchlosti vytrhávalo dopravné značenie (Zdroj: archív)

Od začiatku roka došlo na Slovensku už k viac ako 5 200 nehodám. Skoro 4 000 z nich sa pritom stalo v mestách a obciach, kde by mali autá jazdiť maximálne 50-tkou. Znížená rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu je u nás zavedená zatiaľ len v niektorých konkrétnych úsekoch, napríklad v blízkosti základných a materských škôl. O plošnom znižovaní rýchlostného limitu v mestách a obciach zatiaľ polícia neuvažuje.

Brusel prišiel s ďalšou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Prvý krok smerom k zníženiu rýchlosti sa už však chystajú urobiť v Košiciach. Mesto prišlo s návrhom obytných zón, kde by sa v blízkej budúcnosti nemalo jazdiť viac ako 30-tkou. „Hlavným cieľom je zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky, zlepšenie podmienok pre cyklistov a redukcia tranzitnej dopravy,“ uviedla hovorkyňa Košíc Jana Poľová.

Viac o téme: NávrhMestoObecRýchlosťObmedzeniePolícia Európska komisiaMaximálna rýchlosťZníženie rýchlosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu