Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci zažívajú cestovateľské znovuzrodenie: Toľko peňazí sme do toho už dlho nenaliali, pozrite sa na tie čísla!

Slováci opäť cestujú vo veľkom a dosahujeme predkoronové čísla. Zobraziť galériu (4)
Slováci opäť cestujú vo veľkom a dosahujeme predkoronové čísla. (Zdroj: Štatistický úrad SR, Getty Images)

BRATISLAVA - Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska 9,8 milióna súkromných domácich a zahraničných ciest spojených s prenocovaním, čo predstavuje 65 % nárast cestovania oproti predošlému roku. Do predpandemických počtov roku 2019, keď sa zrealizovalo 12,1 milióna ciest, ich tak chýbala ešte jedna pätina. Vyplýva to z informácií zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR o dovolenkových a služobných cestách v roku 2022.

archívne video

Záujem o cestovanie lietadlom z Bratislavy sa zdvojnásobil (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Počet pobytov však vlani stúpal výraznejšie než počet cestovateľov a každý dovolenkár (2,8 milióna Slovákov v roku 2022) tak v priemere absolvoval 3,5 pobytu. V zahraničných pobytoch prevládali dlhodobé, dynamickejšie však rástli krátkodobé cesty.

Slováci zažívajú cestovateľské znovuzrodenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Zahraničné pobyty zažívajú boom a sú viac ako dvojnásobné

Počet zahraničných pobytov obyvateľov Slovenska sa v medziročnom porovnaní viac ako zdvojnásobil. Podobne ako v roku 2021 prevládli dlhodobé pobyty (4 a viac nocí), ktoré v prvom roku pandémie zaznamenali najprudší prepad. Ich počet vlani presiahol dvojnásobok hodnôt roku 2021 a presiahol aj čísla dlhodobých domácich rekreácií, podobne ako to bývalo v rokoch pred pandémiou. Dlhodobé dovolenky za hranicami Slovenska tvorili 63 % podiel na všetkých zahraničných dovolenkových cestách.

Slováci zažívajú cestovateľské znovuzrodenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Napriek nárastu dlhodobých zahraničných pobytov však do hodnôt spred pandémie chýbala ešte viac ako tretina ciest. V roku 2022 absolvovali Slováci 1,9 milióna dovoleniek mimo Slovenska s dĺžkou pobytu 4 až 7 nocí. Je to o jeden milión menej ako v roku 2019. Pri cestovaní do zahraničia postupne u Slovákov stúpa aj podiel využívania leteckej prepravy. V porovnaní s prvými rokmi koronakrízy, keď sa obyvatelia Slovenska prepravili letecky iba v 13 % a 20 % zahraničných dovoleniek, v roku 2022 to bolo už takmer 30 %.

Slováci najviac cestujú do Česka, ďalej do Chorvátska

Najnavštevovanejšou krajinou bolo v rámci zahraničného cestovného ruchu tradične Česko. Vlani v ňom absolvovali Slováci 730.000 krátkodobých i dlhodobých pobytov. Aj keď cesty do Česka tvorili štvrtinu zahraničných ciest, do hodnôt spred pandémie ich chýbala ešte asi polovica. Druhou najnavštevovanejšou destináciou bolo Chorvátsko.

Slováci zažívajú cestovateľské znovuzrodenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na dovolenku tam cestovalo asi 345.000 Slovákov a ich počet sa dotiahol na 81,5 % hodnôt z posledného roka pred pandémiou. Ďalšími obľúbenými dovolenkovými destináciami boli vlani Maďarsko, Taliansko, Rakúsko, Poľsko. Nasledovali tradičné letné destinácie Turecko a Grécko.

Viac o téme: Pracovné cestyGrafyCestovanie Štatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu