Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Do septembrových volieb chce ísť 25 politických subjektov: ZOZNAM strán, táto má najmenej kandidátov

Eva Chmelová Zobraziť galériu (2)
Eva Chmelová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V septembrových predčasných parlamentných voľbách chce kandidovať 24 politických strán a jedna koalícia. Ministerstvo vnútra SR od nich prijalo návrhy kandidačných listín. Termín na podanie uplynul v nedeľu (2. 7.) o polnoci. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

"Na podaných listinách je uvedených celkom 2728 kandidátov. Definitívny počet kandidátov aj kandidátnych listín, ktoré budú súťažiť v nadchádzajúcich voľbách, bude známy po 12. júli, keď Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude rozhodovať o zaregistrovaní kandidátov, ako aj zaregistrovaní kandidátnych listín," vysvetlila Chmelová.

Video: Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eve Chmelová hovorí o kandidátnych listinách

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eve Chmelová hovorí o kandidátnych listinách (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V rovnaký deň, ako rozhodne štátna komisia o registrácii kandidátnych listín a kandidátov, sa uskutoční aj žrebovanie poradových čísel kandidátok. Počas podávania kandidátnych listín boli podľa Chmelovej problémom najmä administratívne nedostatky. "Mali vyhlásenia, na niektorých chýbali podpisy, u niektorých bolo treba overiť údaje," načrtla. Strany ich odstraňovali obratom. Všetky strany predložili potvrdenie o úhrade volebnej kaucie vo výške 17.000 eur.

Eva Chmelová
Zobraziť galériu (2)
Eva Chmelová  (Zdroj: TASR)

Sedemnásť kandidátov je najmenej

Volebnú koalíciu utvorili OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, potvrdila Chmelová. Nie všetky strany predložili plný počet 150 kandidátov. Najmenej, 17, ich predložila politická strana Karma.

Prijímanie kandidátok je ukončené

Prijímanie kandidátnych listín pre parlamentné voľby 2023 je ukončené. Na podaných kandidátnych listinách je uvedených celkovo 2 728 kandidátov. Ďalším krokom je preskúmanie kandidátnych listín Štátnou komisiou pre voľby a financovanie politických strán. Termín je do 12. júla. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.


"Každá predložená kandidátna listina prechádza kontrolou. Najdôležitejšie pritom je, aby bol kandidát správne rozpoznateľný ,teda správne uviedol meno, vek a obec. Tieto skutočnosti treba dôkladne overiť," povedala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Najneskôr 22. júla kandidátne listiny, ktoré sú v súlade so zákonom štátna komisia zaregistruje a bezodkladne po zaregistrovaní kandidátnych listín štátna komisia určí žrebom číslo, ktorým sa označí kandidátna listina každej politickej strany alebo koalície.

Zoznam politických strán a politických hnutí, ktoré predložili kandidátnu listinu

Sloboda a Solidarita (150)
REPUBLIKA (150)
SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia Demokratická strana (11)
SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny (150)
Slovenská národná strana (150)
Komunistická strana Slovenska (81)
HLAS - sociálna demokracia (150)
SPRAVODLIVOSŤ (27)
Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (150)
Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana (125)
SPOLOČNE OBČANIA SLOVENSKA (150)
SRDCE vlastenci a dôchodcovia - SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA (100)
Pirátska strana – Slovensko (60)
Demokrati (150)
Kresťanskodemokratické hnutie (150)
SME RODINA (150)
Modrí, Most – Híd (149)
Progresívne Slovensko (150)
SMER - sociálna demokracia (150)
PRINCÍP (73)
Slovenské Hnutie Obrody (45)
KARMA (17)
Vlastenecký blok (41)
My Slovensko (49)
OĽANO A PRIATELIA: OBYČAJNÍ ĽUDIA (OĽANO), NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI (NEKA), NOVA, SLOBODNÍ A ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK a Kresťanská únia a ZA ĽUDÍ (150)

Viac o téme: Ministerstvo vnútraEva ChmelováVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu