Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministerstvo vnútra ráta s novou legislatívou o zverejňovaní zápisníc z volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR ráta s novou legislatívou, podľa ktorej treba zverejňovať zápisnice o výsledkoch volieb na webe. Rezort už spracoval pokyny pre obce. Zápisnice sa majú zverejňovať až po oficiálnom vyhlásení výsledkov volieb.

"Všetky okrskové zápisnice budú uverejnené až po oficiálnom vyhlásení výsledkov volieb, aby tie zápisnice boli definitívne. Zabezpečili sme, aby bola pre každý okrsok k dispozícii nielen výpočtová technika s tlačiarňou, ale aj s funkciou kopírovania, aby si mohol každý člen okrskovej volebnej komisie vyhotoviť kópiu podpísanej a odsúhlasenej zápisnice priamo vo volebnej miestnosti," uviedla šéfka odboru volieb na MV Eva Chmelová.

Verejnosť sa dozvie výsledky volieb už skôr

Zápisnice okresných volebných komisií má podľa novej legislatívy zverejňovať Štatistický úrad SR, ktorý podľa Chmelovej nemá zákonnú možnosť ich získať, pretože sa doručujú štátnej komisii. Zverejňovať sa teda budú na webe štátnej volebnej komisie, ktorá ich poskytne štatistickému úradu na zverejnenie. Aj okresné zápisnice bude možné zverejniť po oficiálnom vyhlásení výsledkov parlamentných volieb, ktoré sa predpokladá 1. októbra. Chmelová pripomenula, že verejnosť sa dozvie výsledky volieb z priebežných výsledkov už skôr.

Novelu presadil poslanec Eduard Kočiš (nezaradený). Obce sú po novom povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete, ak majú zriadenú webovú stránku. Zverejniť zápisnice okresných volebných komisií je povinný Štatistický úrad SR. Zápisnice majú byť verejne prístupné komukoľvek. Zo zápisníc bude možné robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra.

Viac o téme: VýsledkyMinisterstvo vnútraParlamentné voľby 2023Zápisnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu