Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Seniori, POZOR: Dôchodky idú hore, ale o koľko? Ľahká pomoc, TAKTO si vypočítate nové sumy

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA - Dôchodky idú hore o viac ako 10 percent. Tento údaj je síce pekný a aj poteší, no mnohí seniori si nevedia v hlave rýchlo prepočítať, koľko po novom dostanú. S tým by im však mala pomôcť malá vychytávka z dielne Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa na svojom webe zverejnila kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodkov. Jej používanie je pritom jednoduché. Dôchodca si vyberie iba druh dôchodku, ktorý poberá. Následne uvedie v eurách sumu, ktorú dostáva teraz. Potom už stačí len kliknúť na tlačidlo „vypočítať“ a systém mu novú sumu automaticky vygeneruje. Okrem toho, že sa dozvie, aký bude jeho nový dôchodok, systém mu presne vypočíta aj to, o koľko sa mu penzia zvýši oproti starej sume.

Archívne video: Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Kalkulačka má informatívny charakter a o zvýšení dôchodku od 1. júla 2023 bude Sociálna poisťovňa každého dôchodcu informovať v rozhodnutí, ktoré mu doručí poštou alebo do e-schránky (tým dôchodcom, ktorí ju majú aktivovanú). Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta,“ tvrdí poisťovňa.

Dôchodkové dávky pre slovenských penzistov sa od júla zvyšujú o 10,6 percenta. Sociálna poisťovňa o tomto náraste informovala ešte začiatkom júla. O valorizáciu dôchodku netreba žiadať. Sociálna poisťovňa podľa zákona dôchodky prepočíta automaticky. Dôchodcovia ich dostanú vyplatené vo zvýšenej sume v auguste aj s valorizačným doplatkom spätne od 1. júla 2023.

Viac o téme: DôchodcaDôchodokPenziaKalkulačkaSeniorSociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu