Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VEĽKÉ ZMENY v dôchodkovom systéme prídu už zajtra: TÁTO skupina ľudí si zachráni stovky eur! Dotknúť by sa mohli aj vás

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Slovenskí penzisti si už zajtra prilepšia o desiatky eur. Dôvodom je navýšenie dôchodkových dávok zo strany Sociálnej poisťovne (SP), ktoré nadobúda platnosť už v sobotu 1. júla. Zvyšovanie penzií je odpoveďou na rapídny nárast spotrebiteľských cien na Slovensku a s tým spojeným nárastom ľudí nachádzajúcich sa v pásme chudoby. Nová výška dôchodkových dávok bude vplývať aj na výkon exekučných zrážok z dôchodku. O tom, ako budú nové pravidlá fungovať má SP dotknutých poberateľov písomne informovať až v auguste.

archívne video

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dôchodkové dávky pre slovenských penzistov budú už od júla zvýšené o 10,6%, Sociálna poisťovňa o tomto náraste informovala ešte začiatkom júna. Penzisti si tak o navýšenie dôchodkov nemusia žiadať, pridelené im budú automaticky.

„Sociálna poisťovňa sumy dôchodkov automaticky prepočíta a rozhodne zo zákona, to znamená, že poberatelia dôchodku nemusia o zvýšenie žiadať. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta. Za obdobie od 1. júla 2023 do dňa splátky dôchodku v auguste 2023 bude vyplatený doplatok,“ informoval hovorca SP Martin Kontúr.

VEĽKÉ ZMENY v dôchodkovom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spolu s navýšením dôchodkov by sme sa na prelome mesiacov mali dočkať aj zmeny týkajúcej sa „rozmrazovania“ sumy minimálneho dôchodku. Tá bude vychádzať z výšky dôchodku po navýšení od 1. júla 2023. „Najskôr teda Sociálna poisťovňa zvýši pôvodný starobný dôchodok o 10,6% a v ďalšom kroku porovná jeho výšku so stanovenou novou výškou minimálneho dôchodku. Vyplatí mu ten, ktorého suma bude pre poberateľa vyššia – a teda výhodnejšia,“ priblížil Kontúr. O bližších detailoch navyšovania dôchodkov sa môžete dočítať v našom článku.

Nové zmeny budú mať širší dosah: Dotýkať sa bude aj exekučných zrážok

So zmenami, ktoré sa týkajú výšky dôchodku prichádza aj zmena v hodnote životného minima. Tá sa od 1. júla posúva z aktuálnych 234,42 € na 268,88 € mesačne. Navýšenie životného minima bude vplývať aj na rast minima, ktoré musí dôchodca obdržať po vykonaní exekučných zrážok. Ako uvádza portál Pravda, podľa Sociálnej poisťovne sa prepočet exekučných zrážok vykoná až po mimoriadnej valorizácii dôchodkov, ktorá ich hodnotu v navýši o spomínaných 10,6%.

Dôchodcom v exekúcii ostane viac: Zmeny sa dotknú tisícov ľudí

Pokiaľ vaša exekučná zrážka patrí do skupiny neprednostných pohľadávok (pozn.: Právny nárok na vyplatenie dlžnej sumy), tak sa suma, ktorá sa nesmie z penzie zraziť dostane na úroveň 140% hodnoty životného minima. Po novom by vám tak z celého dôchodku ostalo 376,43€. Pokiaľ má dôchodca v čase zrážky v opatere vyživovanú osobu, táto suma sa navyšuje o 50% zo sumy, ktorá sa nesmie zraziť (188,21€) za každú vyživovanú osobu.

Pokiaľ má teda dôchodca v opatere dve vyživované osoby, základ, ktorý musí byť poberateľovi vyplatený bez exekúcie sa dostane na úroveň 752,86 € (2x 188,21 + 376,43)

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ak však ide o prednostnú pohľadávku, časť dôchodku, ktorá sa nesmie zraziť sa znižuje na 100% životného minima (268,88 €). Pri vyživovaných osobách tak platia rovnaké pravidlá, a to, že za každú vyživovanú osobu sa k nezraziteľnej časti priráta 50€ z tejto sumy (134,44 €).

V tomto prípade sa tak suma pri dvoch vyživovaných osobách dostane na úroveň 537,76€ (2x 134,44 + 268,88). Nové pravidlá by tak mohli pomôcť až 21 606 poberateľom dôchodkov, ktorých Sociálna poisťovňa eviduje v zozname poberateľov s exekučnou zrážkou k 31. máju 2023.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Nové pravidla komplikujú odchod do predčasného dôchodku

Zmena výšky životného minima však záujemcom komplikuje odchod do predčasného dôchodku. S príchodom nových zmien tak na poberanie tejto dávky potrebujete dosiahnuť stav, pri ktorom bude výsledná suma predčasnej penzie dosahovať aspoň 1,6-násobok sumy nového životného minima. Na zaslúžený oddych ta budete môcť vyraziť len v prípade, ak váš predčasný dôchodok dosiahne hodnotu 430,30€ mesačne.

Viac o téme: ValorizáciaDôchodkyPríspevokPenzieExekúcieŽivotné minimumPredčasný dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu