Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zarábate si na brigáde? POZOR Bez tohto dokumentu môžete prísť a nemalú sumu peňazí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Leto je časom prázdnin a oddychu. Nie každý mladý človek si však zvolí túto cestu. Mnohí, naopak, využijú dni, kedy sa nemusia venovať škole na to, aby si finančne prilepšili a nájdu si brigádu. Ak k nim patríte aj vy a chcete, aby vám v peňaženke skončila čo najvyššia suma, nezabudnite na dôležitý dokument.

Archívne video: Rozhovor s Krajniakom a Káčerom: Spomienka na prvé brigády

Rozhovor s Krajniakom a Káčerom: Spomienka na prvé brigády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sociálna poisťovňa radí, aby ste si od zamestnávateľa nezabudli vypýtať odvodovú odpočítateľnú položku, známu tiež ako odvodovú úľavu. Znížite si tak vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie a vo vašich peňaženkách tak zostane viac. „Odvodová odpočítateľná položka je 200 eur za kalendárny mesiac. Ak vymeriavací základ na základe určenej dohody je za kalendárny mesiac nižší ako 200 eur, odvodová odpočítateľná položka je v sume tohto vymeriavacieho základu,“ uviedla poisťovňa.

Zarábate si na brigáde?
Zobraziť galériu (3)

„Ak presiahnete hraničnú sumu 200 eur platíte poistné na dôchodkové poistenie z vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ako rozdiel medzi mesačným príjmom alebo priemerným mesačným príjmom a sumou 200 eur. Poistné za vás odvádza zamestnávateľ. Na účely úrazového poistenia a garančného poistenia sa suma 200 eur neodpočítava,“ vysvetlili.

Na samotné uplatnenie si položky je potrebné písomne informovať zamestnávateľa prostredníctvom tlačiva dostupného na stránke poisťovne. Dajte si však pozor na to, že v jednom kalendárnom mesiaci si môžete uplatniť odvodovo odpočítateľnú položku len na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (3)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Dôležité je tiež myslieť na to, že za študenta pracujúceho na dohodu o brigádnickej práci študentov sa na účely sociálneho poistenia považuje aj študent pracujúci na základe zmluvy o výkone činnosti športového odborníka.

Viac o téme: ŠtudentiSociálna poisťovňaBriígada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu