Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajti pri hraničnej kontrole venujú maloletým osobitnú pozornosť, ubezpečilo Ministerstvo vnútra

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BARTISLAVA - Policajti pri hraničnej kontrole venujú maloletým osobitnú pozornosť, či už cestujú v sprievode alebo bez sprievodu, ubezpečilo Ministerstvo vnútra (MV) SR reakcii na výzvu komisára pre deti Jozefa Mikloška.

"Robili tak, samozrejme, aj pred vypuknutím vojnového konfliktu a osobitne majú túto povinnosť zdôraznenú aj v príkaze riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície prezídia Policajného zboru vydaného v súvislosti s vyhlásením vojnového stavu na Ukrajine," skonštatoval rezort.

archívne video Minister obrany Martin Sklenár o pomoci vojakov na hraniciach 

Minister obrany Martin Sklenár o pomoci vojakov na hraniciach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Policajt v prípade sprevádzaných maloletých podľa MV SR kontroluje, či ich majú sprevádzajúce osoby v rodičovskej starostlivosti, najmä ak ich sprevádza len jedna dospelá osoba a existujú závažné dôvody na podozrenie, že mohli byť nezákonne odňatí z opatery osôb, ktoré vo vzťahu k nim vykonávajú podľa zákona rodičovskú starostlivosť. "V takomto prípade vykoná policajt ďalšie vyšetrovanie s cieľom zistiť akékoľvek nezrovnalosti alebo rozpory v daných informáciách," vysvetlil rezort.

Na získanie informácií využívajú policajti napríklad národné i medzinárodné databázy a informačné systémy, ale aj kontakty na ukrajinské orgány či pohraničné orgány v iných členských štátoch Európskej únie. V prípade potreby prípad preverujú policajti špecializovaného útvaru s cieľom vylúčiť, že by išlo v konkrétnom prípade o trestný čin obchodovania s ľuďmi. Pri maloletých bez sprievodu sa privoláva orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Komisár Mikloško odsúdil obchodovanie s ukrajinskými deťmi

Ministerstvo deklaruje, že na hraničných priechodoch sa uskutočnili viaceré návštevy zahraničných predstaviteľov agentúr a mimovládnych organizácií, ako sú Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), Úrad Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) či agentúra Frontex, ktorí zhodne pozitívne hodnotili procesy nastavené službou hraničnej a cudzineckej polície.

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil obchodovanie s ukrajinskými deťmi. Vyzval na sprísnené hraničné kontroly osôb sprevádzajúcich maloleté deti. Osobitne upozornil na maloleté deti, ktoré prekračujú hranice bez sprievodu rodičov. Slovenské humanitárne organizácie požiadal o obozretnosť a ohlasovanie podozrivého správania polícii.

Viac o téme: Polícia MaloletíMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu