Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia zhabala zbrane a zadržala sympatizantov krajnej pravice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska polícia zhabala veľké množstvo zbraní vrátane guľometov a samopalov a zadržala tiež desiatich sympatizantov krajnej pravice. Vo štvrtok to povedal generálny riaditeľ pre verejnú bezpečnosť Franz Ruf. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Vyšetrovatelia zhabali aj približne sto pištolí, 10.000 kusov munície rôzneho kalibru a 1000 súčiastok, z ktorých by sa dalo vyrobiť 500 pištolí a 400 iných zbraní. Všetky skonfiškované zbrane mali celkovú hodnotu 1,5 milióna eur. "Toto zhabanie automatických zbraní je dôkazom, aká je (krajne pravicová) scéna nebezpečná," povedala rakúska ministerka spravodlivosti Alma Zudicová. Polícia okrem zbraní skonfiškovala aj 550 predmetov inšpirovaných nacizmom – vlajky, medaily a písomnosti, ako aj 600.000 eur v hotovosti.

Desať sympatizantov krajnej pravice polícia zadržala pre podozrenie z porušovania zákona o držbe zbraní a ďalších trestných činov. Zatknuté osoby sa k obvineniam nevyjadrili, uviedli úrady. Podľa šéfa rakúskej bezpečnostnej služby Omara Haijawiho-Pirchnera momentálne rakúska extrémistická scéna prechádza "profesionalizáciou" a snaží sa fungovať na medzinárodnej úrovni najviac, ako sa dá. Vlani rakúske úrady uskutočnili v súvislosti s krajnou pravicou 660 vyšetrovaní, sto domových prehliadok a zadržali 37 osôb.

Viac o téme: ZbranePolícia Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu