Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mimoriadne zvýšenie dôchodkov je definitívne! Pozrite si detaily, koľko dostanete naviac: Toto je kľúčový deň

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (3)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenských penzistov čakajú lepšie zajtrajšky. Sociálna poisťovňa (SP) už toto leto zvýši všetky dôchodkové dávky. Dlhoočakávanej pomoci, ktorá má penzistom pomôcť vyšplhať sa z úrovne pásma chudoby a ktorá je odpoveďou na rapídny nárast spotrebiteľských cien sa tak slovenský dôchodcovia dočkajú už 1. júla 2023. Poisťovňa upozorňuje aj na fakt, že vďaka mimoriadnemu navyšovaniu dôchodkov sa všetky dôchodkové dávky v roku 2023 zvyšujú dvakrát. Prilepšiť by si napokon mali aj penzisti s minimálnym dôchodkom.

archívne video:

Hlas-SD navrhuje, aby sa dôchodky valorizovali dvakrát do roka (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Poisťovňa v pondelok (5. 6.) informovala o navyšovaní dôchodkových dávok od 1. júla 2023. Tie sa budú zvyšovať o 10,6%. Penzistov poberajúcich dôchodky upozorňuje, že dôchodok vo zvýšenej sume bude po prvýkrát vyplatený až v auguste.

„Sociálna poisťovňa sumy dôchodkov automaticky prepočíta a rozhodne zo zákona, to znamená, že poberatelia dôchodku nemusia o zvýšenie žiadať. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta. Za obdobie od 1. júla 2023 do dňa splátky dôchodku v auguste 2023 bude vyplatený doplatok,“ píše Martin Kontúr, hovorca SP.

Mimoriadne zvýšenie dôchodkov je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sociálna poisťovňa tak zvyšuje dôchodkové dávky vyplácané v priebehu 6 mesiacov, a to k 1. júlu 2023 a následne dôchodkové dávky priznané od 1. júla 2023 do 31. decembra 2023. Pripomínajú, že v roku 2023 ide už o druhé navýšenie dôchodkovej dávky. K prvému zvýšeniu došlo ešte v januári tohto roka, kedy si dôchodcovia prilepšili o 11,8% pri každoročnom zvýšení. Nové zvýšenie p 10,6% od 1. júla je tak už druhým navýšením v tomto roku.

K 1. júlu sa budú taktiež „rozmrazovať“ (zvyšovať) aj sumy minimálneho dôchodku. Vychádzať budú z výšky dôchodku po mimoriadnom navýšení od 1. júla 2023. „Najskôr teda Sociálna poisťovňa zvýši pôvodný starobný dôchodok o 10,6 % a v ďalšom kroku porovná jeho výšku so stanovenou novou výškou minimálneho dôchodku. Vyplatí mu ten, ktorého suma bude pre poberateľa vyššia – a teda výhodnejšia,“ vysvetľuje Kontúr.

Mimoriadne zvýšenie dôchodkov je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

O koľko si po navýšení dôchodkov prilepšíte v praxi? Poisťovňa prezentuje príklad

Pre lepšie pochopenie toho, o koľko si penzisti v lete prilepšia SP prezentovala aj konkrétne prípady. „Príklad: Poistenec získal 45 rokov dôchodkového poistenia na účely minimálneho dôchodku. Suma jeho starobného dôchodku k 30. júnu 2023 je 415,00 eur mesačne, čo bolo viac ako minimálny dôchodok k tomuto dátumu – a teda dôchodca poberal riadny starobný dôchodok. Po mimoriadnom zvýšení od 1. júla 2023 bude suma jeho starobného dôchodku 459,00 eur mesačne.“ priblížila poisťovňa.

Viac o téme: ValorizáciaDôchodkyDôchodcoviaPenzistiZvyšovanie dôchodkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu