Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zelenina a ovocie v záhradách pomaly dozrievajú: Chrobáky si však na nich stihli pochutiť skôr než vy, ako sa ich zbaviť?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Jednou z najťažších úloh záhradkárov je boj so škodcami. Každý z nich sa stretol tvárou v tvár hmyzu, ktorého prítomnosť nie sme ochotní tolerovať. Problémy so škodcami môžu ľahko zničiť všetky druhy rastlín, od odolných zeleninových plodín až po bežné izbové rastliny. Ako sa ich zbaviť?

Ako sa zbaviť 6 najobyčajnejších škodcov vo vašich záhradách?

Pokiaľ ide o boj proti záhradným škodcom, vyskúšali ste všetko – od medu, mydlovej vody až fyzické metódy a nepomohlo. Existujú aj nasledovné metódy, ktoré ste ešte nevyskúšali a mohli by vám pomôcť. Toto platí na tieto druhy hmyzu:

1. Muchy a roztoče

Ak vás trápi zvýšený počet múch na zelenine alebo ovocí, vyskúšajte nasledovný trik. Zmiešajte izopropylalkohol s vodou. Vznikne tak účinný sprej, ktorý dokáže zabiť škodcov v zeleninovej záhrade, ako sú molice a červené roztoče.

Zelenina a ovocie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Avšak, môžete si vašu záhradu obohatiť o nechtík, ktorý má práve také účinky, ktoré odpudzujú chrobáky a tak sa ich pokúsite odohnať prírodným spôsobom. Nazýva sa to aj sprievodná výsadba, čo je integrovaná forma ochrany proti škodcom. Je overená časom a naplní vašu záhradu krásnymi kvetmi.

2. Slimáky

Konečne napršalo, uľahčilo vám to prácu a nemusíte polievať. Z dažďom prichádza aj ďalší strašiak zeleninovej záhrady – slimák! Ak sa ich chcete zbaviť, vyskúšajte nasledovný postup: prázdnu plastovú fľašu si odrežte tak, aby vám zostali kraj fľaše s dĺžkou asi 2-3 cm. Zakopte ich do zeme tak, aby s ňou boli v jednej úrovni a naplňte ich pivom. Práve pivné kvasinky tieto slizké potvory priťahujú ako magnet. Slimák tak vkĺzne a utopí sa.

Zelenina a ovocie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Vošky

Vošky sú nočnou morou záhradkárov. Patria k najničivejším druhom hmyzu a dokážu rýchlo zabiť aj tie najprosperujúcejšie rastliny. Vošky oslabujú zeleninové rastliny cicaním rastlinných štiav a šírením chorôb, ktoré bránia rastu rastlín. Zdrojom ich potravy sú rastlinné šťavy, vylučujú lepkavú tekutinu, nazývanú aj medovka, ktorá sa zhromažďuje na spodnej strane listov. Medovka je jasným znakom toho, že rastliny v záhrade sú napadnuté týmito škodcami.

Vošky je možné udržať pod kontrolou pravidelným postrekovaním napadnutých listov mydlovou vodou. Odporúčame zarábať v pomere 5 polievkových lyžíc mydla na 4 litre vody. Ak vám nepomohla mydlová voda, vyskúšajte špeciálne insekticídne mydlo alebo záhradnícky olej na likvidáciu vošiek. Pokiaľ vám však chemický alebo olejový spej vadí a nechcete do toho investovať, veľmi užitočné sú lienky a osy, ktoré pomôžu zredukovať populáciu vošiek.

Zelenina a ovocie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Chrobáky

Existuje mnoho druhov dospelých chrobákov, ktoré vám môžu úrodu v záhrade zničiť. Patria sem japonské chrobáky, uhorkové chrobáky, špargľové chrobáky, mexické chrobáky, zemiakové chrobáky... Neemový, inak nazývaný aj nimbový olej, je účinný proti chrobákom uhorkovým, najmä keď sú v štádiu lariev. Pásavky zemiakovej sa najlepšie zbavíte vysádzaním rastlín, ktoré ich prirodzene odpudzujú. Medzi riadky zemiakov zasaďte kôpor, tymián, šalviu, zeler alebo mätu piepornú.

5. Múčne červy a škodcovia na paradajkách

Múčne červy sú larvy molí, ktoré sa živia v noci a vo všeobecnosti poškodzujú stonky a korene rastlín. Môžete si ich ručne vybrať zo svojich rastlín v noci alebo obkolesiť stonky rastlín kremelinou. Je to prírodný biely prášok vyrobený z drveného kameňa, ktorý zabíja hmyz. Húsenice, ktoré sa udomácnili na paradajkách, sú tvrdým súperom pri boji záhradkár vs škodcovia. Užitočný hmyz, ako sú osy a lienky, sú dobrými chrobákmi na boj s húsenicami. Aj keď najúčinnejší spôsob je ich manuálny zber.

Zelenina a ovocie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Červy

Červy sa zahrabávajú do pôdy, aby sa živili koreňmi rastlín. Polievanie červov horúcou vodou je rýchly a jednoduchý spôsob, aj keď drastický. Aby ste zabránili opätovnému zamoreniu červami, odstráňte všetky zdroje potravy a pri zasadení rastliny nikdy nepoužívajte tú istú pôdu.  

Ako sa tento rok darí vašej záhrade? Sú napadnuté škodcami? Dajte nám do komentárov vedieť! 

Viac o téme: ZeleninaOvocieZáhradaŠkodcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu